Ljubunčić – Livno, 16. ožujka 2013.

 

U znaku Frame


U subotu 16. ožujka ove godine u župi Ljubunčić proslavljena je sveta misa na kojoj je sedmero mladih župljana ove župe primljeno u bratstvo Frame, šestero potvrdilo obećanja na godinu dana, a devetero njih dalo obećanja po prvi put

 

Misu je predvodio fra Danijel Rajić, duhovni asistent Frame Bosne Srebrene. Uz njega su koncelebrirali ljubunski župnik fra Ivan Lovrić, kapelan i duhovni asistent Frame Ljubunčić fra Ivica Matišić i fra Tomislav Svetinović, kapelan i duhovni aistent Frame u župi Podhum. U svojoj propovijedi fra Danijel je govorio o mladima koji postaju nositelji Crkve. Njihov izbor za Crkvu i zajedništvo u Franjevačkoj mladeži danas itekako govori o snažnoj volji mladih koji se, unatoč mnogim naočigled privlačnijim ponudama, okupljaju oko Euharistije i Evanđelja. Odlučiti se izaći iz uskoće sebičnosti te postati čovjek raširenih ruku za druge i drugačije, to je danas već postala hrabrost, a to je moguće činiti ovom vrstom zajedništva koje pomlađuje lice Crkve u Bosni. Neka to isto lice bude što sličnije licu novoga stvaranja koje je spremno sve ljude okupiti pred Stvoritelja. Fra Danijel je još napomenuo da je Bosna i Hercegovina treća po broju framaša u svijetu.


Nakon propovijedi uslijedio je sam obred primanja i obećanja. Predsjednica Frame Ljubunčić Ružica Vujeva prozivala je kandidate koji su spremno ustajali i izgovarali svoje “ Evo me “. Fra Danijel je svakom framašu podijelio Tau. Nakon toga framaši su prinijeli svoje darove. Gostujuće Frame bile su Frama Bila i Frama Podhum, koja je pratila misu svojim pjevanjem i sviranjem. Bitna je napomena da je još četvero framaša bilo primljeno u Framu Ljubunčić, ali nisu bili u mogućnosti sudjelovati na ovome obredu.


Budući da je fra Danijel Rajić i meštar postulanata u Visokom, s njime su na ovome slavlju bila prisutna i trojica postulanata. Oni su kroz kratko predstavaljanje rekli ponešto o načinu življenja u njihovoj zajednici u kojoj borave godinu dana spremajući se za Franjevački novicijat. Na samome koncu fra Danijel je podijelio blagoslov i još jednom čestitao svim framašima te pozvao ih na druženje uz zakusku i pjesmu.


Tako je ovaj dan obilježen akcijom mladih ljudi koji, pored mnoštva “sjajnih” ponuda uživajućeg svijeta, biraju jedno malo gorušičino zrno i vjeruju u njegov rast prema beskrajnom plodu.