Gorica – Livno, 6. siječnja 2014.

 

Tri kralja i blagoslov samostana

 

Na Bogojavljenje su u goričkoj crkvi proslavljene dvije svete mise, u 7 i u 10 sati, na kojima je bio blagoslov vode i soli, a predvodio ih je samostanski vikar, fra Tvrtko Vrdoljak. Nakon pučke mise gorički je gvardijan, fra Miroslav Ištuk blagoslovio samostan, a u večernjim satima to je obavio i u samostanu Školskih sestara franjevki na Gorici

 

Blagoslov samostana se odvijao tako što je procesija krenula pjevajući božićne pjesme iz sakristije prema fratarskoj razgovornici gdje su svi fratri i časne sestre bili na okupu. Tamo je gvardijan izrekao molitvu za blagoslov, prostorije poškropio svetom vodom i okadio nakon čega su se svi uputili u svoje sobe kako bi primili blagoslov. U procesiji su novaci nosili križ, svijeću, svetu vodu, kadionicu i košaru za darove. Za vrijeme blagoslova prostorija pjevale su se božićne pjesme.

 

U večernjim satima novaci su zajedno s gvardijanom sudjelovali kod Školskih sestara franjevki na večernjoj molitvi časoslova i blagoslovu njihovog samostana na Gorici. Blagoslov je započeo u kapelici blagoslovnom molitvom, čitanjem poslanice i Evanđelja, a nakon toga uslijedio je blagoslov svih prostorija. U procesiji su sudjelovale i kandidatice zajedno s novacima noseći križ i svijeću, te korpu za darove. Sve je ovo bilo popraćeno božićnim pjesmama.

 

Nakon blagoslova kuće sestre su u blagovaonici pripremile večeru gdje su se svi okupili oko zajedničkog stola, okrijepili se, razgovarali pa čak i ugodno zapjevali.

 

 

Fra Stjepan Antolović