Livno, 1. i 2. studenoga 2013.

 

Svi Sveti, patron župe Livno

 

U petak je proslavljena svetkovina Svih Svetih te patron župe Livno. Na taj dan Crkva se sjeća svih svetaca i svetica zapisanih u knjizi Božjoj koji su živjeli svetim životom, ali i onih čiji su životi završili bez ikakvih tragova. Euharistijsko slavlje bilo je u 10 sati u župnoj crkvi, a predvodio ga je fra Ćiro Lovrić, župni vikar u župi Livno

 

Svetkovina Svih svetih koja se slavi 1. studenoga je dan kada se vjernici prisjećaju svojih dragih pokojnika, svetaca i svetica, ali i svih onih koji su za zemaljskog života činili dobra djela. U župi Livno ovaj dan je poseban jer se ujedno slavi i patron župe. Svečano misno slavlje koje je predvodio župni vikar fra Ćiro Lovrić proslavljeno je u 10 sati u župnoj crkvi. Fra Ćiro je govorio o važnosti ove svetkovine, o važnosti svetaca koje proslavljamo cijeloga života jer su sveci uzori u kršćanskom životu. Misno slavlje animirao je župni zbor svečanim pjevanjem, hvalama i molitvama upućenim upravo Bogu, Ocu nebeskom. U koncelebraciji je sudjelovalo deset svećenika iz okolnih livanjskih župa. Na koncu mise župnik fra Vinko Sičaja ukratko se osvrnuo na fra Ćirinu propovijed i naglasio je važnost svetaca koji su oslonac naše vjere, te je zahvalio svim svećenicima koji su ispovijedali i fra Ćiri koji je predvodio misno slavlje. Nakon mise svećenici su u procesiji izišli ispred župne crkve i molili za pokojnike stradale u Drugom svjetskom ratu čija se grobnica nalazi u crkvenom dvorištu.

 

Istoga dana slavljene su mise i na grobljima gdje su se okupljala mnoštva vjernika kod najbližih koji žive u njihovim srcima ovdje na zemlji. Odajući počast najmilijima skuplja se tuga u očima jer se izgubio trag života dragih pokojnika, ali sigurno ostaje nada da će se i svi živi na zemlji jednoga dana susresti sa svojim bližnjima i nastaviti život u raju gdje nema sukoba između dobra i zla, gdje jednostavno ne postoji ništa dvolično, nego sve postaje jedno – život u vječnosti s Bogom.

 

Fra Stjepan Antolović