Livno, 24. lipnja 2013.

 

Sveti Ivan Krstitelj

 

Proslava sv. Ive na groblju kod bolnice, na temeljima staroga franjevačkog samostana

 

U ponedjeljak 24. lipnja ove godine livanjski puk slavio je sv. Ivana Krstitelja, prethodnika Isusa Krista. Na sam dan slavlja, jutarnju misu u 7.00 sati predvodio je fra Ćiril Lovrić, a mise u 11.00 i 18.00 sati predvodio je ramski fratar fra Mijo Džolan, ravnatelj franjevačkog Instituta za kulturu mira. U koncelebraciji su bili livanjski župnik fra Vinko Sičaja, kapelani fra Ivica Baketarić, fra Josip Jukić, fra Ćiril Lovrić te nekoliko fratara iz livanjskog samostanskog područja.


Fra Mijo je u svojoj propovijedi predstavio lik Ivana Krstitelja kao uzora u poniznosti, koja je nužna za čovjekov ulazak u odnos s Bogom. Kroz njegov lik može se odgovoriti tko je čovjek na ovome svijetu i kamo je on usmjeren. Ivan Krstitelj bio je dovoljno malen da postane smjernica prema velikoj osobi Isusa Krista.


Glavnome slavlju prethodila je trodnevnica. Prva dva dana trodnevnice mise su bile u župnoj crkvi u Livnu, a na treći dan misa je bila na groblju sv. Ive. Na sam dan svetkovine, na večernjoj misi bio je i blagoslov djece. Vjernici su, prije misa, imali priliku za sakramenat ispovijedi. Mise je svojim pjevanjem pratio livanjski župni zbor.


Župnik Fra Vinko je na koncu slavlja zahvalio svima koji su na bilo koji način pomagali da se ostvari ovo slavlje. Posebno je zahvalio propovjedniku fra Miji Džolanu što se rado odazvao dazajedno s Livnjacima proslavi ovoga velikoga Sveca.