Gorica – Livno, 11. svibnja 2014.

 

Sveta krizma

 

U nedjelju, na blagdan Dobrog pastira u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, mons. dr. Franjo Komarica krizmao je 136 mladića i djevojaka

 

U nedjelju je, na blagdan Dobrog pastira u livanjskoj župi bila krizma. Misno je slavlje bilo u goričkoj samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla, a predvodio ga je banjolučki biskup, mons. dr. Franjo Komarica. Sakrament krizme primilo je 136 mladih ljudi koji su ovim činom postali punopravni članovi Crkve. Sve je započelo svečanom procesijom oko samostanske crkve u 10 sati u kojoj su s uzoritim biskupom Franjom bili don Zlatko Matić, tajnik biskupov, fra Tvrtko Vrdoljak, samostanski vikar i ekonom, i svećenici iz župne crkve, fra Vinko Sičaja, fra Ćiro Lovrić, fra Ivica Baketarić i fra Josip Jukić. Na početku je biskupa pozdravio župljanin Josip Gelo, a potom i livanjski župnik fra Vinko Sičaja koji je tom prilikom pohvalio krizmanike u njihovu pripremanju za ovaj svečani dan. Nakon uvodnih pozdrava biskup je započeo s misnim slavljem kojeg je svečanim pjevanjem animirao livanjski župni zbor pod vodstvom časne sestre Julijane Djaković.

 

U svojoj propovijedi biskup je krizmanicima poručio da uvijek budu pravi kršćani koji se ne trebaju stidjeti svoje vjere i svog katoličkog identiteta. Istaknuo je svoj ponos na sve Livnjake za koje svakodnevno moli da budu čvrsti u vjeri i da se nikad ne pokolebaju. Ono što je najvažnije u životu jest opredjeljenje, a krizmanici su u tom razdoblju kada već polako odlučuju kako dalje. Kazao im je da, bez obzira koje zvanje odabrali, bili oni samo tjelesni majke i očevi ili duhovni, odnosno opredijelili se za redovnički način života, trebaju uvijek računati na Boga. Zahvalio je roditeljima koji u životu imaju tešku zadaću, a to je upravo odgoj. Na koncu je rekao da ne trebaju sada nakon krizme olako prestati ići u crkvu na svetu misu jer tek sada kad su postali punopravni članovi Crkve. Bog ozbiljno računa s njima u svim potrebama.

 

Nakon propovijedi uslijedila je podjela sakramenta krizme. Biskup je krizmanicima na čelima načinio znak križa svetim uljem izgovarajući riječi „Primi pečat dara Duha Svetoga“. Na taj je način 136 mladića i djevojaka primilo ovaj sakrament.

 

Nakon krizme nastavljeno je misno slavlje po ustaljenom rasporedu. Na koncu mise dvoje krizmanika uručili su biskupu dar uz prikladan zahvalni recital, a potom je i župnik fra Vinko uputio čestitku svima i zahvalu biskupu koji je uveličao ovaj svečani događaj svojim prisustvovanjem i predvođenjem obreda. Nakon župnika i biskup je uputio nekoliko riječi, udijelio svečani blagoslov te je uslijedilo zajedničko fotografiranje ispred oltara.

 

Fra Stjepan Antolović