Bila - Livno, 19. svibnja 2013.

 

Sveta Krizma u Biloj

 

U nedjelju 19. svibnja ove godine u župnoj crkvi u Biloj podijeljen je sakramenat svete krizme za krizmanike biljanske župe

 

 

Sakramenat svete krizme podijelio je pomoćni banjolučki biskup mons. fra Marko Semren. Ove godine bilo je 37 krizmanika u biljanskoj župi.

 

Slavlje je započelo procesijom ispred župne crkve u Biloj u jedanaest sati. Župnik fra Stipo Raštegorac pozdravio je na početku misnoga slavlja biskupa, krizmanike, njihove kumove i roditelje te sve župljane koji su došli zajedno proslaviti misu. Izjavio je kako su se krizmanici spremali za današnji dan te pokazali da su prikladni za primanje ovoga sakramenta. Zatim je pozvao biskupa da udijeli svetu krizmu.


Uz biskupa su koncelebrirali fra Stipe Raštegorac i fra Tvrtko Vrdoljak. Misu su svojim pjevanjem uzveličali župni zbor i framaši, a gorički novaci pomogli su pri služenju oko oltara. Biskup je u svojoj propovijedi uputio krizmanicima poticaj da spremno prihvate životne izazove i unose u život Crkve novosti koje će služiti za izgradnju dobra. Mladi krizmanici su, kako kaže biskup, „proljeće Crkve“ jer ulijevaju nadu da Crkva još uvijek pronosi svijetom odnos s Isusom Kristom, u kojem i mladi vide osmišljen život.

 

Nakon propovijedi uslijedio je sam čin krizme. Dok su krizmanici pristupali biskupu, puk je tiho pjevao „O dođi, Stvorče Duše Svet!“. U Duhu se postaje dionikom tajne ljubavi, koja je jedina u stanju životno stvarati, a svatko u svoje stvaranje unosi boje svojega dara.

 

Poslije misnoga slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje s krizmanicima, a i župljani Bile počastili su biskupa i ostale prisutne s nekoliko narodnih pjesama.