Gorica – Livno, 5. svibnja 2013.

 

Sveta krizma


U nedjelju 5. svibnja ove godine u samostanskoj crkvi na Gorici podijeljen je sakramenat svete krizme za krizmanike livanjske župe

 

Sakramenat svete krizme podijelio je banjolučki biskup monsinjor dr. Franjo Komarica. Ove godine bilo je 146 krizmanika, 80 muških i 66 ženskih. Biskup je najprije u subotu 4. svibnja susreo krizmanike, livanjskog župnika i kapelane te vjeroučitelje u pastoralnoj dvorani u župi u Livnu. Ondje je provjerio spremnost krizmanika za pristupanje ovome sakramentu. Ovim sakramentom krizmanici postaju punopravni članovi Crkve i svojim darovima upućeni su pridonositi glasu o Radosoj vijesti.


U nedjelju je slavlje započelo procesijom ispred crkve na Gorici. Zatim su biskupa pozdravili jedna od krizmanica i livanjski župnik fra Vinko Sičaja, koji je nakon svoga pozdrava i dobrodošlice zamolio biskupa da započne s misnim slavljem i podijeli ovim mladim ljudima sakramenat. Uz biskupa je na ovoj misi koncelebriralo sedam svećenika iz župe Livno i samostanske zajednice na Gorici kao i biskupov tajnik don Ante Vidović. Župni zbor iz Livna pratio je slavlje svojim svečanim pjevanjem.


Biskup je u svojoj propovijedi govorio o važnosti kršćanske samosvijesti. Mladi sada primaju darove, ali i dužnost prema ovome svijetu koji treba neprestano oživljavati Krista u svom postojanju. Oni postaju jedna karika u dugome lancu koji su gradili svjedoci vjere prije njih, u drugim i često teškim vremenima. To je dokaz da se čuvalo nešto šo je vrijedno života. Stoga treba taj lanac očuvati kako bi se i druge karike mogle nastaviti na nas te tako život usmjeravati putem ostvarenja dobra. Krizmanici trebaju znati graditi ovaj svijet počevši od svoga kraja. Jer, ako ne žele graditi mjesto iz kojega potječu, kako će onda moći graditi neko mjesto drugdje u svijetu. Treba biti otvoren drugima, a ne sklupčan u svome egoizmu i komociji. Biskup je upozorio i na potrebu svećeničkih i redovničkih zvanja kojih je sve manje u ovoj župi. Pozvao je na svijest o služenju ugledajući se na Krista koji je služio premda je bio Gospodin. U svome govoru biskup je zahvalio svim vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama koji su predano pomagali župniku i župnim vikarima tijekom priprave krizmanika za sakrament svete krizme.


Nakon propovijedi uslijedila je krizma. Biskup je krizmanicima svetim uljem označavao znak križa na čelima uz zaziv krizmanikovog imena i riječi „primi pečat dara Duha Svetoga“. Tako je izgovoreno novih 146 imena koji su postali odgovorni suzajedničari Crkve.


Nakon podijeljene krizme nastavljeno je misno slavlje. Na koncu je se sam župnik obratio krizmanicima i kumovima te ih uz čestitku također pozvao na život koji će biti ugledan na osobu Isusa Krista. Župnik je zahvalio i monsinjoru dr. Franji Komarici na dolasku i spremnosti za udjeljivanje sakramenta. Biskup je na kraju uzvratio s nekoliko riječi zahvale.


Poslije završetka misnoga slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje s krizmanicima. Biskup je se kasnije susreo i s novacima Bosne Srebrene te im uputio riječi ohrabrenja.


Ovaj događaj svjedoči o neprestanom pomlađivanju lica Crkve. Lica koje oblikuje već dva tisućljeća crte ovoga svijeta, nastojeći u njega unositi svijetlo koje nužno pripada životu.