Gorica – Livno, 18. lipnja 2013.

 

Susret svećenika

 

U organizaciji Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održan je drugi po redu susret svećenika Bosne i Hercegovine

 

Domaćin susreta bio je franjevački samostan na Gorici u Livnu. Ondje se okupilo oko 300 svećenika iz cijele Bosne i Hercegovine da bi, kroz ovaj susret, stekli međusobno povjerenje te napredovali dalje na svome putu. Program je započeo u 10.00 sati pozdravom goričkog gvardijana fra Miroslava Ištuka. Zatim je izmoljen Treći čas, kojeg je predvodio biskup mons. Ratko Perić. Nakon molitve, profesor fra Anto Popović održao je predavanje na temu svećeništva, u kojem je razlagao o svećeničkom identitetu i dostojanstvu svećeničkog poziva.


Svećenici su, nakon fra Antinog izlaganja, imali priliku i za ispovijed, a za to vrijeme novaci Bosne Srebrene animirali su molitvu krunice. U 12.00 sati bilo je svečano Euharistijsko slavlje, koje je predsjedao kardinal Vinko Puljić, a propovijedao biskup mons. Franjo Komarica. Uz njih su bili prisutni i drugi biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki; mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordina­rij u BiH; mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosan­ski te mons. Ilija Janjić iz Kotorske biskupije. Misno slavlje pjevali su bogoslovi Franjevačke teologije iz Sarajeva. Na koncu mise prigodnu riječ uputio je mons. Joseph Arshad, savjetnik apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta.


Nakon svete mise gosti su imali priliku posjetiti Muzej i Galeriju na Gorici, u čiji ih je sadržaj ukratko uveo gosp. Josip Gelo. Nakon toga uslijedio je svečani zajednički ručak u restoranu „Bacchus“ u Livnu.