Humac – Ljubuški, 12. ožujka 2013.

 

Susret novaka na Humcu


U utorak 12. ožujka ove godine novaci Franjevačke provincije Bosne Srebrene susreli su se s novacima Hercegovačke franjevačke provincije

 

Susret se dogodio na Humcu. Goričke novake i njihovog meštra fra Marka Ešegovića dočekalo je pet hercegovačkih novaka zajedno s njihovim meštrima fra Slavkom Soldom i fra Dragom Vujevićem. Novaci su se prvo okrijepili u prostorijama novicijata te vrijeme do ručka ispunili razgovorom i planiranjem programa za ovaj dan. Pred sam ručak, zajedno s cijelom tamošnjom samostanskom zajednicom, izmolili su srednji čas. Nakon molitve gvardijan fra Velimir Mandić pozdravio je goste, a onda se započelo s objedom. Poslije ručka kustos muzeja na Humcu fra Milan Jukić proveo je novake kroz najvrijednije kutke samostana. Tako su imali priliku biti promatrači vrijedne zbirke radova na temu “majka” bosanskohercegovačkih i hrtvatskih umjetnika. Stoga i ova galerija nosi naziv Galerija “Majka”. Nakon toga razgledali su arheološki muzej smješten u bačvastom podrumu samostana. Muzej obiluje arheološkim predmetima iz rimskog doba, a svakako je od njih najvažnija Humačka ploča koja je po svojoj vrijednosti jednaka Baščanskoj ploči. Vrijedna spomena je i stara samostanska crkva, koja je ustvari najstarija sačuvana samostanska crkva u Bosni i Hercegovini.

 

Poslije ručka novaci su se s meštrima zaputili prema Međugorju, gdje su organizirali sportski susret u dvorani Sv. Josipa u Majčinom selu. Poslije živahne igre nogometa i kratkog odmora posjetili su zajednicu “Milosrdni Otac“ u Međugorju. Ova osobita zajednica bavi se liječenjem od različitih vidova ovisnosti. Novake je ondje dočekao tamošnji voditelj fra Svetozar Kraljević. Ondje su imali priliku čuti ispovijesti dvojice bivših ovisnika koji su govorili o svojim problemima ovisnosti. Oni su također predstavili program i način života ove zajednice.


Oko 16.00 sati novaci su se vratili na Humac gdje ih je čekala bogata zakuska koja je nadomjestila sve sportske gubitke i odricanja. Tu se napokon čula i pjesma uz gitaru pa je sve već nalikovalo na uspjeli susret. Kako je vrijeme odmicalo, tako su i meštri održali svoje kratke govore koji su izražavali zahvalu i pozive na nove susrete ubudućnosti. Susrete koji će stvarati dobro i povjerenje jednih u druge. Jer svi smo zagledani u Istoga.