Bugojno, 10. svibnja 2014.

 

Susret mladih uz nedjelju Dobrog Pastira

U organizaciji Vijeća za apostolat naše Provincije u subotu, 10. svibnja, u duhovnom centru u Bugojnu održan je susret mladih uz 51. svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Susret se odvijao pod geslom "Otvori se Istini i nosit ćeš život."

Susretu su nazočili mladi iz Hrvatske i Bosne koji su došli sa svojim voditeljicama iz Jajca, Livna, Bugojna, Vareša, Zagreba, Kloštra Ivanića te naše kandidatice, postulantica, novakinje i sestre juniorke.

Susret je započeo molitvom koju su animirali mladi iz Bugojna sa s. Mirom Bliznac. Čitajući Ps 40 i Knjigu Mudrosti 9,13.16-17 slavili smo ime Božje i upoznavali Istinu kako bi nosili život tamo gdje nas On šalje.

Nakon molitve na samom početku susreta s. Ines Vujica, kućna predstojnica pozdravila je mlade, izrazila im srdačnu dobrodošlicu i zaželjela da se ugodno osjećaju.

U kratkom uvodu kojim je mlade uvela u daljnji tijek susreta, s. Samuela Klaić osvrnula se na Papinu poruku mladima uz dan molitve za duhovna zvanja. Izdvojivši dio u kojem govori o pozvanosti svih prenijela im je poruku: "Svi smo zato pozvani klanjati se Kristu u našim srcima, kako bi dopustili da ih zahvati svojom milošću sadržanoj u sjemenu riječi, koje mora rasti u nama i pretvoriti se u konkretno služenje našim bližnjima. Ne smijemo se bojati: Bog s velikom ljubavlju i spretno prati djelo svojih ruku, u svakoj životnoj dobi. On nas nikada ne napušta! Stalo mu je do njegova nauma o nama i namjerava to ostvariti uz naš pristanak na suradnju".

Nakon uvodnog izlaganja uslijedio je rad u skupinama. U radu u skupinama sudjelovali su svi prisutni mladi. Animatorice rada u skupinama bile su sestre. U radu u skupinama pročitana su dva teksta: biblijski tekst Dj 2, 31 -33.36-39 koji govori o Petrovoj propovijedi o Isusu pred mnoštvom koje nakon propovijedi njega i druge apostole pita: "Što nam je činiti, braćo? "Drugi tekst je iz života sv. Franje Asiškog koji u svojem dvoumljenju nakon što čuje glas koji ga pita: "Tko ti može više učiniti, Gospodar ili sluga? ... "Zašto dakle radi sluge ostavljaš Gospodara, i Vladara radi podanika? " sam postavlja pitanje: "Gospodine, što hoćeš da učinim? "

Mladi su dobili pitanja kao pomoć u razmišljanju. Svoja razmišljanja, odgovore na pitanja mladi su pisali na papire koje su u molitvenoj meditaciji prenijeli pred križ (a koji će na misi biti preneseni uz prinos darova) i pored kojeg su bili ispisani biblijski citati u kojima su mogli pronaći odgovore na svoja pitanja i potvrdu svojih razmišljanja.

Molitveno-meditativni dio predvodile su kandidatica, postulantica, novakinje i sestre juniorke sa svojim odgajateljicama.

Lijepo vrijeme je poslužilo te se moglo blagovati i rekreirati u dvorištu koje je odlično za ovakve susrete. Posebno u rekreaciji mladi su mogli pokazati svoja umijeća i sposobnosti ostvariti ih. Sve je bio u natjecateljskom duhu da bi svi dali veći doprinos i tako pokazali sve što znaju i mogu. Bilo je za svakoga po nešto (potezanje konopca, skakanje u vrećama, kineski hod, igra memorije (pogodi kome koja cipela pripada), odbojka (na ispadanje) i dr.

Završni dio i vrhunac susreta bilo je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog nakon čega je uslijedila sv. Misa koju je predslavio fra Marko Ešegović, član franjevačke provincije Bosne Srebrene i magistar novaka. Suslavitelji su bili mjesni župnik fra Zoran Tadić i fra Mirko Majdandžić, župnik župe sv. Mihovila Arkanđela Vareš. Misno slavlje pjesmom su uzveličali novaci provincije Bosne Srebrene i naše kandidatice.  

Na kraju misnog slavlja svjedočenje svojega poziva i odaziva iznijeli su, na veoma zanimljiv način, Ivana Crnoja, novakinja i Antonio Mijatović, novak. Riječ zahvale župniku fra Zoranu te predslavitelju misnog slavlja fra Marku, kao i svim sudionicima, uputila je s. Ljubica Stjepanović, provincijska savjetnica.

Najiskrenije zahvaljujemo našim sestrama koje su nas ugostile kao i sestrama koje su organizirale susret i učinile da se svi ugodno osjećamo i raziđemo puni lijepih dojmova.

Neka nas Dobri Pastir, koji je i razlog naših susretanja, vodi i brine o nama kako bi zauvijek željeli ostati u njegovu "ovčinjaku". Otvorimo se istini i živjet ćemo!

S. Ivka Lučić