Rama – Šćit, 4. lipnja 2014.

 

Susret livanjskih i ramskih fratara

 

U srijedu su 4. lipnja  livanjski fratri posjetili subraću u franjevačkom samostanu  na Šćitu u Rami te su tamo imali zajedničku rekolekciju koju je predvodio ramski dekan fra Mato Topić

 

U srijedu 4. lipnja tradicionalno su se susreli livanjski i ramski fratri u franjevačkom samostanu na Šćitu u Rami. Ovom prigodom obavili su zajedničku rekolekciju koju je predvodio ramski dekan fra Mato Topić. Okupljanje je bilo u 9.30 sati, a predavanje u 10 sati. Goste je srdačno dočekao i pozdravio ramski gvardijan fra Tomislav Brković.

 

Na predavanju je sudjelovalo dvadesetak fratara, a dekan fra Mato je govorio o obnovi redovništva u Katoličkoj Crkvi. U samom početku osvrnuo se na Stari zavjet, Abrahama i Izaka i s njima je poistovjetio redovništvo u suvremenom svijetu. Također je govorio o svetom Franji Asiškom, kroz sliku Bosne Srebrene, koji je svojim obraćenjem napravio veliku reformu u Crkvi i osnovao Franjevački red.

 

Nakon predavanja uslijedila je u kapelici sveta misa koju je također predvodio dekan fra Mato. Nakon mise subraća su se uputila na planinu, u mjesto Draševo, gdje su domaćini priredili ručak nakon kojeg je uslijedilo sportsko-rekreativno druženje u igri nogometa, zatim bacanja kamena s ramena, te skoka u dalj. U predvečerje svi su se uputili u svoje župe, a ponovni susret dogovoren je za najesen kada će livanjski fratri ugostiti ramske.

 

Fra Josip Adrić