Gorica – Livno, 11. rujna 2013.

 

SUSRET LIVANJSKIH I RAMSKIH FRATARA I REKOLEKCIJA U GORIČKOM SAMOSTANU

 

Dvaput godišnje susreću se livanjski i ramski fratri. Ovaj put su domaćini bili livanjski fratri. Zajedno s Ramljacima obavili su mjesečnu rekolekciju koju je predvodio fra Bono Tomić, proslavili svetu euharistiju, ručali te se ugodno družili i uživali u sportskim aktivnostima i tradicionalnoj roštiljadi kod „fra Eugenovog stola“

 

U srijedu, 11. rujna 2013. tradicionalno su se okupili livanjski i ramski fratri u samostanu na Gorici. Program je započeo u 10 sati ujutro. Najprije je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk pozdravio braću, a posebno predavača fra Bonu Tomića, župnika u župi Trn kod Banja Luke, koji je predvodio rekolekciju. Fra Bono se u svom predavanju osvrnuo konkretno na redovništvo: što znači biti redovnik, kakav treba biti i što treba činiti u svojoj službi. Sve ove činjenice povezao je s Isusom Kristom, njegovom ljubavi i blagoj poniznosti. Nakon predavanja, u 11 sati braća su se okupila u crkvi kako bi slavili svetu euharistiju. Misno slavlje predvodio je također fra Bono Tomić, a u propovijedi je nastavio svoj govor o redovništvu u već navedenim i aktualnim crtama. Sveto misno slavlje animirali su novaci Bosne Srebrene svirajući, pjevajući, čitajući i ministrirajući.

 

Nakon mise i zajedničkog ručka popodnevni je program bio ispunjen sportskim aktivnostima i druženjem. Neki su igrali nogomet, neki balote, neki razgovarali i šetali... a onda se svi zajedno okupili kod „fra Eugenovog stola“ gdje su nastavili zajedničko druženje uz razgovor i krijepljenje. Kraj ovog susreta bio je u večernjim satima kad su se braća uputila svojim kućama.

Fra Stjepan Antolović