Rama - Šćit, 5. lipnja 2013.

 

Susret livanjskih i ramskih fratara

 

U srijedu 5. lipnja ove godine livanjski fratri tradicionalno su posjetili braću u samostanu na Šćitu

 

Najprije su domaćini dočekali goste, fratre koji su pristizali iz cijelog livanjskog kraja. S njima su bili i novaci Bosne Srebrene sa svojim meštrom. Domaćini su bili gvardijan i župnik fra Tomislav Brković te župni vikar fra Stjepan Lovrić. Nakon okupa (oko 25 fratara) i ugodne dobrodošlice uz laganu okrepu, uslijedilo je predavanje u samostanskoj dvorani. Predavač je bio fra Stjepan Lovrić. U svome predavanju progovorio je o suvremenom pitanju koje se tiče čovječanstva, a osobito Crkve. Pitanje o položaju Crkve prema današnjem društvu i njegovoj situaciji. Treba li Crkva tražiti uzrok problema unutar ili izvan sebe? Treba li nadići institucionalnost, ući u konkretni dijalog s čovjekom današnjice te mu progovoriti o vjeri u obliku konkretnog življenja one Istine koju vjera podrazumijeva. Cilj fra Stjepanovog predavanja bio je ostaviti otvorenima ova pitanja te tako pobuditi razmišljanje na osobnoj razini. Nakon predavanja uslijedila je kratka rasprava koja se sastojala od pitanja i sugestija slušača.

 

Poslije predavanja fratri su imali zajedničku misu u samostanskoj kapeli. Misu je predvodio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. U svome nagovoru fra Miroslav je protumačio današnja misna čitanja u kojima se nalazi važna poruka o Bogu koji je živ i čuje vapaje slabih. Misu su animirali novaci.

 

Nakon mise uslijedio je ručak u prostorijama samostana. Vrijeme poslije ručka predviđeno je za rekreaciju. Neki su iskoristili priliku da pogledaju branu Ramskog jezera, drugi su se družili uz kavu i šetnju. Moglo se također obići i vrijedan etnografski muzej koji je postavljen u starom samostanu.

 

U popodnevnim satima fratri su se polako počeli razilaziti na svoje župe. Tradicija posjećivanja ovih dvaju samostana nastavit će se najesen ove godine, kada će ponovno livnjaci biti domaćini. Do tada neka se spominje ono dobro i neka poznanstva rastu u spontanom prihvaćanju.