Asiz – Italija, 6. – 13. travnja 2014.

 

Stopama svetog Franje Asiškog

 

I ove su godine novaci iz franjevačkih provincija Južnoslavenske konferencije hodočastili u Asiz. Zajednički polazak bio je na Trsatu u ponedjeljak 7. travnja i boravili su u Asizu do 12. travnja. Ove godine izdata je nova brošura (vodič) koja nosi naslov „Stopama sv. Franje Asiškog“

 

I ove godine na hodočašće u Asiz išli su novaci iz Livna, Humca, Visovca, Trsata i Krka (novaci franjevaca Trećoredaca – glagoljaša) zajedno sa svojim meštrima i domeštrima. Ovom prigodom posjetili su najvažnija mjesta čija je prošlost usko vezana s utemeljiteljem Franjevačkog reda, svetim Franjom.

 

U nedjelju 6. travnja bosanskohercegovački novaci iz Livna i s Humca zajedno s meštrima posjetili su otočić Visovac na kojemu je novicijat splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Tamo su stigli oko podne, a dočekali su ih novaci i meštri fra Jure Jurić - Šimunović i fra Stojan Damjanović. Razgledali su otočić, zajedno sa subraćom u samostanu ručali te nastavili put do Trsata. I novaci s Visovca pridružili su se putovanju tako da su svi zajedno stigli u Rijeku u večernjim satima. Tamo su ih dočekali meštri fra Zoran Bibić i fra Krunoslav Kolarić zajedno sa svojim novacima (u ovom novicijatu su pored domaćih novaka Zagrebačke provincije i po jedan novak iz Zadarske i Slovenske provincije). Nakon što su se smjestili i okrijepili, razgledali su svetište na Trsatu. Po završetku zajedničke molitve novaci su dobili jedinstvenu brošuru-vodič „Stopama sv. Franje Asiškog“ koja je nakon višegodišnjeg prikupljanja materijala i prilagođavanja potrebama novaka tiskana u 500 komada.

 

U ponedjeljak 7. travnja, rano ujutro bio je zajednički polazak iz Rijeke. Novacima Južnoslavenske konferencije pridružili su se novaci franjevaca Trećoredaca (glagoljaši) s Krka zajedno s meštrom fra Josom Živkovićem. U Asiz su stigli u popodnevnim satima, a ugostile su ih tamošnje sestre Franjevke Marijine misionarke (Suore Francescane Missionarie di Maria) u svojoj kući nedaleko od Porcijunkule. Nakon smještaja uslijedilo je razgledavanje svetišta sv. Damjana koje se nalazi ispod starog grada Asiza. Samostan je smješten na mjestu u kojem vlada mir i tišina. Ovdje je sv. Franji progovorio Isus s križa. Nakon upoznavanja s poviješću mjesta slavljena je sveta misa koju je predvodio meštar novaka s Humca, fra Slavko Soldo. Pri povratku novaci i meštri su sudjelovali na pjevanoj večernjoj molitvi na talijanskom jeziku u Porcijunkuli.

 

U utorak 8. travnja posjetili su Rietsku dolinu, a usput su svratili u Rivotorto i razgledali svetište. Prvo odredište je bilo malo mjesto Greccio koje je poznato po tome što je oživjelo duh Betlehema. Tamo su izloženi razni eksponati božićnih jaslica. Predvoditelj misnog slavlja bio je meštar novaka s Trsata, fra Zoran Bibić. Iz Greccia novaci su nastavili svoje hodočašće prema Fonte Colombu, mjestu gdje je sveti Franjo pisao Pravilo Reda manje braće. To je bilo u špilji koja nosi naziv Sacro Speco (Sveta špilja). Iz Fonte Colomba dalje su nastavili u mjesto La Foresta u kojemu je sada smještena udruga „Mondo X“ za razne ovisnike koji se pokušavaju vratiti na pravu stazu životnog puta. Novaci su ovdje poslušali dva svjedočanstva momaka koji borave duže vrijeme u ovoj zajednici. Iz La Foreste pošli su u Poggio Bustone, mjestašce koje podsjeća na pravo srednjovjekovno naselje.

 

Treći dan hodočašća, srijeda 9. travnja bio je posjet bazilici Marije Anđeoske u kojoj se nalazi još poznatija crkvica Porcijunkula. Ta mala crkvica bila je za svetog Franju pravi Božji dar. Brojna događanja vezana za Franjevački red tiču se ovog mjesta. Euharistijsko slavlje u Porcijunkuli predvodio je fra Marko Ešegović, meštar novaka Bosne Srebrene. U popodnevnim satima odredište je bilo mjesto Carceri koje je poznato po tome što je sveti Franjo tamo često svraćao i povlačio se u osamu kao eremita te molio.

 

Četvrtoga dana, 10. travnja posjetili su Sacro Convento (Sveti samostan), mjesto gdje se nalazi grob svetog Franje. Ovom prigodom novaci su prošli kroz samostan u pratnji vodiča, upoznali se s poviješću mjesta i današnjim djelovanjem fratara konventualaca. Svetu misu proslavili su na grobu svetog Franje, a predvoditelj misnog slavlja bio je fra Diego Deklić, meštar novaka iz Košljuna (Krk). Nakon mise bila je mogućnost za razgledavanje drugih mjesta: Chiesa Nuova (Franjina rodna kuća), Santa Chiara (bazilika sv. Klare), San Rufino (katedrala sv. Rufina, prvog asiškog mučenika), Santa Maria Maggiore (biskupski dvor) i dr. Popodnevno vrijeme novaci su iskoristili za slobodno razgledavanje, šetnju i kupovinu.

 

U petak, 11. travnja napustili su Asiz nakon doručka, oko 8.45 sati i uputili se u mjesto La Verna. To je brdo koje je sveti Franjo dobio od plemića Orlanda de Chiusia. Tamo su proveli cijeli dan: zajedno sa samostanskom zajednicom sudjelovali su u molitvi časoslova, objedima, procesiji do kapele gdje je sveti Franjo dobio stigme i na koncu križnom putu. Tamo je misu u kapeli stigmata predvodio fra Diego Deklić, a propovijedao fra Joso Živković.

 

U subotu, 12. travnja nakon doručka pri povratku u Rijeku svratili su u Padovu gdje su posjetili baziliku svetog Ante Padovanskog i svetište Leopolda Bogdana Mandića. U bazilici svetog Ante Padovanskog zajedno su zapjevali pjesmu „Ako čudo tražiš gle“ pred svečevim grobom, a u svetištu svetog Leopolda Bogdana Mandića proslavili su misu zajedno sa nekolicinom Hrvata koji tamo borave. Predvoditelj misnog slavlja bio je fra Zoran Bibić, a propovjednik fra Pepi Lebreht, meštar novaka iz Slovenije. Nakon mise nastavili su put do Rijeke, a u putu su pogledali film o sv. Anti Padovanskom.

 

Misna slavlja animirali su novaci pjevanjem i čitanjima, predmolili su časoslov, te molitvu krunice. Tako je završilo još jedno tradicionalno hodočašće novaka u Asiz. Puno toga je posjećeno i viđeno. Bitno je da istaknuti da su ova mjesta počeci ili izvor franjevaštva, što je vrlo važno za mlade fratre da se upoznaju s osnovnim karakteristikama i zahtjevima koji su jednaki u cijelom Franjevačkom bratstvu.

 

Na poseban način novaci zahvaljuju provincijalima JKPM koji su omogućili ovo hodočašće, ali i svima onima koji su na bilo koji način pomogli pri organizaciji ili svojim novčanim darovima.

 

Fra Stjepan Antolović