Gorica – Livno, 30. svibnja 2013.

 

Spomen na ustanovljenje euharistije

 

U četvrtak 30. svibnja u samostanskoj crkvi na Gorici proslavljena je svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

 

U četvrtak 30. svibnja u goričkoj crkvi proslavljena je svetkovina Tijelova ili Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Misu je predvodio vikar samostana fra Tvrtko Vrdoljak uz koncelebraciju fratara iz samostanske zajednice te fratara iz župe. Fra Tvrtko je u svojoj propovijedi objasnio brojnom pučanstvu nastanak i značenje ove svetkovine. Ova svetkovina oživljava iznova Veliki četvrtak i spomen ustanovljenja euharistije te nas osvječćuje da nas Uskrsli nije napustio nego da je prisutan s nama u Tijelu i Krvi. Propovjednik je također naglasio važnost sudjelovanja u gozbi s Kristom, da pod prilikama kruha i vina primamo pravo Tijelo i Krv Kristovu, a to može proizaći samo iz čvrste vjere u Boga, veli fra Tvrtko.

 

Nakon popričesne molitve započela je svečana procesija s Presvetim. Procesija je sa svećenicima, ministrantima i djecom s cvijećem u rukama išla crkvom od prve postaje do četvrte. Postaje se nalaze na četiri strane svijeta čime se želi reći da su svi narodi pozvani da povjeruju u Isusa Krista. Nakon procesije i molitvi na svakoj postaji, uslijedio je završni blagoslov s Presvetim čime pobožnost završava.

 

Bio je ovo još jedan milosni trenutak u kojemu Bog 'silazi' čovjeku i nudi mu Sebe. Prihvatimo tu ljubav koju nam Krist nudi u gozbi s Njim i donosimo je svima oko sebe.