Gorica – Livno, 26 – 29. lipnja 2013.

 

Slavlje sv. Petra i Pavla

 

Centralnom slavlju prethodila je trodnevnica

 

Slavlje patrona goričkoga samostana obilježeno je velikom svećanošću. Slavljene su svete mise u 7.00, 10.30 i 17.00 sati. Misu u sedam sati propovijedao je fra Marko Ešegović, meštar novaka, a druge dvije mise propovijedao je fra Ante Vučković, profesor na splitskom KBF-u. Fra Ante je u svome nagovoru, kroz Petrov odnos s Gospodinom, otkrio koliko Bog računa na čovjekovu dobrotu. Bog čovjeka ne osuđuje, on mu pruža neizmjerno blago milosti. Nakon zatajenja, Petra je spasio milosni i opraštajući pogled Gospodina. Fra Anto je još naglasio kako čovjek treba širiti slobodu, produbljivati i širiti svoje znanje jer ga ono štiti od neslobode, u kojoj će drugi upravljati njime. Isus je bio slobodan u svome hodu do Golgote jer je znao koja se namisao krije iza toga. To je htio naučiti i svoje učenike; da budu slobodni od moći i krivnje, zagledani u milosnoga Gospodina.


Pod svetom misom pjevala je Klapa "HRM Sveti Juraj". Svojim glasovima pridonijeli se osjećaju velike svećanosti i radosti, a nakon mise, otpjevavši još nekoliko poznatih pjesama, upriličili su kratki koncert koji je sve oduševio. U nekim pjesmama mogao im se pridružiti i livanjski puk.

 

Također, na Gorici je u srijedu, četvrtak i petak slavljena trodnevnica pred svetkovinu apostolskih prvaka, Petra i Pavla. Ovo je prvi put da se slavi trodnevnica otkako se zna da su oni zaštitnici ove crkve. Trodnevnica je ujedno bila i duhovna obnova za livanjski puk, koji dolazi u goričku crkvu.


Gost propovjednik bio je fra Mario Knezović, župni vikar iz Posušja. Njega je na početku predstavio i pozdravio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. Fra Marijo je kroz ova tri dana govorio o čovjekovom obraćenju. Čovjek je duhovno biće, čiji se svijet nalazi u njegovoj nutrini. Ondje je izvor njegova življenja i ondje se utkani nalaze putokazi u prave vrijednosti. Čovjek se mora naučiti „spuštati“ u svoju nutrinu i izmirivati s Bogom, koji prebiva u njemu, a ne miriti se sa svojim grijesima. Ne smije postati mlak, nego se svaki dan ima odlučivati za Krista ili bez Krista. Mlakost ne pristaje uz Boga jer je Bog kreativan u dobru i ljubavi. Fra Mario je govorio i o nužnosti oprosta, koji bi trebao proizlaziti iz čovjekove sličnosti sa svojim Svoriteljem. Stvoritelj je veliko preobilje milosti i ljubavi, koja ne pamti zlo, nego čuva sjećanje na čovjekovu dobrotu. Tako i čovjek treba biti slobodan od osuđivanja jer će ga to osposobiti za radost suživota.


Trodnevnicu je pohodilo mnoštvo puka. Prije svete mise bila je prigoda za ispovijed. Na koncu je samostanski vikar fra Tvrtko Vrdoljak zahvalio fra Mariu na odazivu i odvojenom vremenu. Fra Mario je uzvratio riječima zahvale i radosti što je osjetio prihvaćenost ovih dana.