Čuklić – Livno, 13. lipnja 2013.

 

 

Slavlje sv. Ante Padovanskog u Čukliću

 

 

U četvrtak 13. lipnja ove godine proslavljen je patron župe Čuklić

 

 

Središnjem slavlju prethodila je trodnevnica, koju je predvodio fra Vili Radman, profesor i dekan na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Na sam dan svetkovine središnja misa bila je u 11.00 sati na vanjskome oltaru. Predvodio ju je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij. Uz njega je koncelebrirao župnik fra Jure Papić te još šestorica svećenika iz livanjskog samostanskog područja. Pošto je procesija, koja je krenula iz sakristije župne crkve, stigla na vanjski oltar, župnik je u uvodnom govoru pozdravio biskupa i sve prisutne te je zamolio biskupa da otpočne sa svetom misom.


U svojoj propovijedi biskup je, pred brojnim pukom iz cijeloga livanjskog kraja, progovorio o važnosti ovoga velikog sveca čije ime odjekuje gotovo cijelim svijetom. Usporedio je karakteristike njegova vremena s karakteristikama našega vremena te pozvao puk da život gledaju kroz prizmu svetaca i kroz prizmu žive vjere, a ne kroz lažne proroke i učenja koji vjeru stavljaju u drugi plan. Biskup je također naglasio važnost ispravne teologije, koja će živjeti iz vjere i odnosa s Bogom, a ne živjeti iz karijere i ohologa razuma.


Slavlje je uljepšao župni zbor iz Čuklića, koji vodi gđa. Ljilja Popović. Na koncu svete mise župnik fra Jure zahvalio je svima koji su pomogli u bilo kojem smislu da se proslavi patron župe te je svim župljanima čestitao patron. Osobitu zahvalu uputio je biskupu Tomi Vukšiću na njegovoj spremnosti da sudjeluje na ovome slavlju. Biskup je uzvratio zahvalom na ukazanom povjerenju.


Slavlje će biti uokvireno večernjom misom pod kojom će biti i blagoslov djece.