Jajce 11. veljače 2013.

 

Slavlje Gospe Lurdske u Jajcu


U ponedjeljak 11. veljače novaci sa svojim meštrom sudjelovali su na slavlju drugog patrona župe Jajce, Gospe Lurdske. Ovaj dan je ujedno i svjetski Dan bolesnika.

 

U ponedjeljak 11. veljače novaci sa svojim meštrom fra Markom Ešegovićem sudjelovali su na slavlju drugog patrona župe Jajce, Gospe Lurdske. Svečano misno slavlje predvodio je fra Marko, a novaci su radosnim zvucima tamburica i pjevanjem uzveličali ovaj blagdan. U koncelebraciji bili su jajački gvardijan fra Zoran Mandić sa svojom subraćom iz samostanske zajednice, te župnici i kapelani okolnih župa. U svojoj homiliji fra Marko je naglasio važnost buđenja svijesti za ona marginalizirane, odbačene i za sve bolesnike i patnike, bilo tjelesne bilo duhovne. Također je u kratkim crtama iznio događaje vezane za ukazanja u Lurdu. Neuka, siromašna i ponizna Bernardica imala je tu radost susreta koji poziva na molitvu, pokoru, i skrb za bolesne. Samo na način susretljivosti i nesebičnim pružanjem ruku drugima, kao što je Gospa pružila ruke „najmanjoj“ , pokazujemo da smo ljudi kristoliki, jer On je najviše mario za one odbačene i odbjegle. Bio je ovo i poziv na nesebični altruizam i razumijevanje za druge, jer pomoći drugome, u bilo kojem smislu, jest stav koji odiše nadom i vedrinom u zajedničko bolje sutra.


Nakon mise gvardijan se zahvalio svima prisutnima, a posebno novacima i meštru. Svom puku čestitao je patron i pozvao na druženje ispred crkve gdje se radosno uz pokoju šalu i dosjetku popila čašica, dvije.