Gorica – Livno, 3 – 4. svibnja 2013.

 

Riječi Smisla za mlade

 

Mladi iz livanjskog kraja imali su priliku sudjelovati na duhovnoj obnovi koju je predvodio don Damir Stojić


Don Damir Stojić vrlo uspješno obavlja službu studentskog kapelana u Zagrebu gdje se brine za duhovni život mladih ljudi koji studiraju u Zagrebu i dolaze iz raznih krajeva. Poznat je po svojim uspješnim predavanjima o temama koje su atraktivne i suvremene današnjim studentima i mladima. I mladi iz Livna imali su priliku slušati njegova predavanja. Prvo je predavanje na Gorici don Damir održao u petak, 3. svibnja u 17 h. U njemu je progovorio o svome vlastitome životnom iskustvu vjere i puta u svećeništvo. Naglasio je kako čovjek treba svjesno postojati kao kršćanin i tražiti istinu u obliku pitanja o smislu života. Biti kršćanin jest pojačano nastojanje biti čovjekom, a kakvim čovjekom treba postati najbolje je pokazao Isus iz Nazareta. Nakon predavanja uslijedila je misa.


U subotu 4. svibnja u 10. sati održano je drugo predavanje. I ovaj put samostanska crkva na Gorici bila je ispunjena slušačima. Tema ovoga predavanja bila je teologija tijela, koja se temelji na knjizi „Teologija tijela“ koju je napisao blagopokojni Ivan Pavao II. Tema, dakle, govori o ljudskoj spolnosti i tijelu. Tijelo je također nešto što govori o Bogu jer je njegova slika. Moramo zaboraviti prokletstvo koje se uvijek vezivalo uz tijelo te početi i tijelom slaviti Stvoritelja. Tijelo je stoga potrebno izgrađivati zajedno s duhom i tako ga usmjeravati ka dobru, da postane plemenita prisutnost na ovome svijetu. Don Damir je se osvrnuo na razne neprirodnosti koje se danas promoviraju i događaju u svijetu. Stoga je kroz sliku stvaranja čovjeka iz Biblije napomenuo da je čovjekova zadaća da usitinu bude slika, slika Stvoritelja. Tijelo i spolnost jesu dragocjeni darovi koji čovjeku omogućuju da također stvara, ali da stvara dobro, poput Boga. Zajedništvo muškarca i žene jest upravo upravljeno ka stvaranju u ljubavi. Nakon ovoga predavanja don Damir je predvodio klanjanje pred Presvetim.


Predavanja je gitarom i pjesmom pratio student Petar Buljan koji studira pravo u Zagrebu. Njega i don Damira ugostili su i primili fratri iz samostana na Gorici.