Livno, 18. svibnja 2013.

 

„Retrospectrum“

 

U subotu 18. svibnja ove godine u Franjevačkom muzeju i galeriji na Gorici otvorena je izložba pod nazivom „Retrospectrum“


U prostorijama Franjevačkoga muzeja i galerije na Gorici izložene su umjetnine koje su dio stalnoga postava Umjetničke galerije BiH. Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 1946. godine, proučava i čuva preko 6000 djela moderne i suvremene umjetnosti, predstavljajući, sa stajališta vizualne umjetnosti, najstariju i najznačajniju muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini.


Na samome početku okupljenim gostima obratio se ravnatelj goričkog muzeja i galerije gdin. Josip Gelo. On je, nakon uvodnoga pozdrava, ukratko iznio osnovne pojedinosti o karakteru ove izložbe. Izložba je to koja itekako ima što pokazati jer se radi o vrhunskim djelima domaćih, ali i nekoliko stranih umjetnika. Nakon Josipa Gele gostima se obratio i direktor Umjetničke galerije BiH gdin. Strajo Krsmanović. On je iskazao posebnu čast što može u ovoj izložbi pokazati predmete osobite vrijednosti, koji na poseban način osvjetljuju obraz bosanskohercegovačke umjetnosti. Na koncu svoga govora izložbu je proglasio službeno otvorenom. Program otvaranja izložbe uljepšali su učenici Osnovne glazbene škole iz Livna. Učenici su izveli impozantne skladbe na harmonici, gitari i flauti.


Na izložbi su djela vrlo cijenjenih umjetnika koji su ostavili svoj trag u svijetu umjetnosti. Neki od njih su: Petar Lubarda, Jovan Spremo, Andrej Jemec, Boško Kućanski, Roy Lichtenstein, Vlaho Bukovac, Edo Murtić, Gabrijel Jurkić i dr. Vrijedno napomene jest to što je izložena i jedna od najvrijednijih slika Gabrijela Jurkića pod nazivom „Vila naroda moga“.


Trenuci koji su plod čovjekovih uzvišenih djelovanja stvaraju i ono što nazivamo umjetnošću. Znak je to da čovjek neizostavno živi ono što je uzvišeno te teži to izraziti u svome životu. Neka čovjek ne odustaje izoštravati svoje izraze kako čovječanstvo ne bi izgubilo dijalog s uzvišenošću. Ova izložba otvorena je do 18. lipnja ove godine.