Gorica – Livno, 25. prosinca 2013.

 

Radujte se narodi, rodio se Spasitelj

 

I ove godine Božić je započeo misom polnoćkom u svim crkvama diljem svijeta. Na Gorici je misno slavlje predvodio fra Anđelko Barun, a animirao ga je livanjski zbor pjevajući novorođenom Spasitelju, Djetetu Isusu, najljepše božićne pjesme

 

U srijedu 25. prosinca diljem svijeta proslavljena je velika svetkovina rođenja Isusa Krista, našega Spasitelja i Otkupitelja. Na Gorici je misu polnoćku predvodio fra Anđelko Barun koji je u svojoj propovijedi kazao da je Isus na svijet došao nezapaženo i nečujno. Bog je najprije preko anđela objavio najmanjim, priprostim ljudima – pastirima da mu se idu pokloniti u štalicu gdje se rodio. U toj tihoj noći Bog iz Betlehema nudi ljudima mir i pomirenje. Dakle, Isusov dolazak na svijet najglasnija je poruka mira. Čovjek kao biće nemira u neprekidnom je ratu sa samim sobom, pa čak i s ljudima oko sebe, sa svojim Bogom. Zato se čovjeka može smatrati čudnim i neshvatljivim bićem jer uvijek traži mir, a nikad nije u miru. Fra Anđelko se osvrnuo još i na poznate svjetske pjesnike poput Dantea Alighieria koji je lutajući svijetom stvarao svoju „Božanstvenu komediju“ i tražio mir umornoj duši; zatim i na Dostojevskog; koje je usporedio s običnim ljudima koji poput njih lutaju svijetom i traže mir. Na koncu je kao poruku ove svete noći kazao riječi pjesme „Svim na zemlji, mir veselje“ i svima zaželio sretan i blagoslovljen Božić.

 

U koncelebraciji su bili i gvardijan goričkog samostana fra Miroslav Ištuk, samostanski vikar fra Tvrtko Vrdoljak i ostali fratri iz Goričkog samostana. Misno slavlje animirali su članovi livanjskog zbora pod vodstvom Sestre M. Julijane Djaković, a za orguljašku pratnju zaslužna je Antonija Perković. Na koncu je nekoliko riječi i božićnu čestitku uputio gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. Gorička crkva bila je doista ispunjena mnoštvom koje se došlo pokloniti novorođenom Spasitelju. Doista je slavlje Božića ispunjeno posebnim duhom vjere koji zrači u svakom kršćaninu. Nakon misnog slavlja uslijedila je zakuska za članove livanjskog i goričkog zbora u samostanskoj blagovaonici.

 

Fra Stjepan Antolović