Čuklić, 1. prosinca 2013.

 

Radost na prvu nedjelju došašća – krštenje petog djeteta

 

Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca započela je nova crkvena godina. U župi Čuklić kod Livna ovaj je dan bio poseban jer se u obitelji Franjičević krstilo peto dijete, sin Ilija, a svečano je misno slavlje i obred krštenja predvodio pomoćni banjolučki biskup mons. fra Marko Semren

 

Radostan događaj u župi Čuklić kod Livna bio je krštenje petog djeteta obitelji Franjičević na prvu nedjelju došašća. Obred krštenja obavljen je pod svečanom pučkom misom u 10.30 sati koju je predvodio pomoćni banjolučki biskup mons. fra Marko Semren. Ponosni su i radosni bili roditelji novokrštenog Ilije, otac Kazimir i majka Antonela, te ostala braća i sestre i rodbina.

 

U svojoj propovijedi biskup fra Marko je povezao ovaj događaj s došašćem i istaknuo da svaki čovjek od krštenja postaje jedno s Kristom i nosi njegovo ime – kršćanin. Svaki je čovjek kao stvorenje dušom i tijelom istinska slika Božja. Od krštenja Bog se javlja u nama i postaje naša beskrajna blizina. Povezanost našeg krštenja s Isusovim krštenjem nalazi se u temeljnom iskustvu da smo djeca Božja. Iz toga proizlazi činjenica da je najbolje kao dijete Božje biti dar poput Isusa. Kršćanin zna da se s Bogom uvijek može krenuti iznova jer On sve prašta. U početku došašća nije neobično govoriti o kraju jer je kraj prva stvar koju čovjek ima na pameti, iako je zadnja koju treba ostvariti. Dakle, kraj daje orijentaciju u životu, smisao što treba činiti, izbor koji odabrati i koji posao uraditi. Potrebno je probuditi se iz sna, zaodjenuti se Gospodinom Isusom i prosuđivati ne ljudskim kriterijima, već evanđeoskim, što zahtjeva mijenjanje mentaliteta. Po krštenju čovjek se preobličuje u dijete Božje s pravom na obećanja svetosti i sreće.

 

U koncelebraciji s biskupom bili su i župnik fra Jure Papić, te župni vikar fra Pero Oršolić. Na koncu misnog slavlja biskup je čestitao obitelji Franjičević na ovom danu i Božjem daru i udijelio im Božji blagoslov. Misno slavlje uveličao je župni zbor pjevajući adventske pjesme.

 

Fra Stjepan Antolović