Gorica – Livno, 25. svibnja 2014.

 

Prva sveta pričest

 

Ove je godine u župi Livno sakrament Prve svete pričesti primilo 102 prvopričesnika. Misno slavlje bilo je 25. svibnja 2014.  na Gorici u 10 sati, a predvodio ga je župni vikar fra Ivica Baketarić

 

U nedjelju je 25. svibnja u župi Livno bila Prva sv. pričest kada je Krista prvi put primilo 102 prvopričesnika. Svečano misno slavlje u 10 sati u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu predvodio je župni vikar fra Ivica Baketarić. U koncelebraciji su bili i župnik fra Vinko Sičaja, te župni vikari fra Ćiril Lovrić i fra Josip Jukić, kao i samostanski vikar i ekonom na Gorici fra Tvrtko Vrdoljak.

 

 

Nakon ulazne pjesme nekoliko je prvopričesnika izrecitiralo prigodne stihove i tako izrazilo svoju radost zbog ovog velikog događaja. Župnik fra Vinko pozdravio je prvopričesnike i njihove roditelje, te je i on izrazio svoju radost zbog ovog događaja, dok je fra Ivica Baketarić u svojoj je propovijedi uputio dvije poruke: jednu djeci, a drugu roditeljima. Djeci je na slikovit način pojasnio da u životu trebaju nositi Krista u srcu u svakom trenutku i uzdati se u Njega. Krist je izvor ljubavi, vjere, On je životna snaga. Poruka za roditelje ima tri vrlo važne činjenice, a to su da trebaju biti svjesni krize u koju je zapao cijeli svijet. Prije svega, spomenuo je moralnu krizu iz koje nastaju sve druge. Druga činjenica je da u životu ne trebaju zaboravljati molitvu niti je ostavljati negdje sa strane. Kazao je da obitelj treba živjeti i poticati na duhovni rast, a molitva joj treba postati svakodnevnica kako bi se približila Kristu, izvoru života.

 

Animiranje misnog slavlja preuzeli su prvopričesnici: čitali su čitanja, pjevali psalam i uputili su molitvu vjernika Kristu. Livanjski je zbor pod vodstvom sestre Julijane Djaković animirao misno slavlje pjevanjem. Na koncu mise župnik je ponovno zahvalio i čestitao roditeljima i prvopričesnicima, a djeca su izvela još jedan prigodan recital.

 

 

Fra Stjepan Antolović