Suho polje – Kupres, 1. lipnja 2014.

 

Prva sveta pričest u Suhom Polju

 

Sedma uskrsna nedjelja ove je godine bila poseban dan za šest mališana koji su pod svečanom pučkom misom u 11 sati primili sakrament Prve svete pričesti. Misno je slavlje predvodio meštar novaka fra Marko Ešegović, a novaci su svirajući na tamburicama bili animatori

 

Ove je godine na sedmu uskrsnu nedjelju, 1. lipnja, u župi Suho Polje na Kupresu bio poseban dan za šest mališana koji su primili sakrament Prve svete pričesti. Misno je slavlje bilo u 11 sati, a predvodio ga je meštar novaka Bosne Srebrene fra Marko Ešegović, a s njim je u koncelebraciji bio suhopoljski župnik fra Marko Jukić. Novaci su svirajući na tamburicama bili animatori misnog slavlja. Prvopričesnici su također sudjelovali u animiranju mise čitajući misna čitanja i molitvu vjernika.

 

U svojoj propovijedi fra Marko se osvrnuo na evanđelje, na samu osobu Isusa Krista govoreći o njegovoj malenosti, poniznosti i jednostavnosti od samog rođenja koje je vezano za Betlehem, te o čudesima koja je činio za života. Također je govorio o spoznaji Boga, kako će ga nakon prve pričesti još više tražiti i ponovno željeti primiti jer ovim činom postaju bliži Crkvi. Glavna poruka koju je na koncu propovijedi kazao jest da u životu traže samo jedno, a to je ljubav. Samo s ljubavlju ljudi vole Boga jer, ljubav je poveznica i izvor radosti kod svih ljudi.

 

Nakon propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja. Na koncu mise župnik je čestitao prvopričesnicima i njihovim roditeljima, a prvopričesnici su izrecitirali prigodan recital te su nakon toga zapjevali pjesmu kojom su na poseban način roditeljima uputili hvalu za sve. Iza mise je bilo zajedničko fotografiranje u crkvi.

 

Fra Stjepan Antolović