Gorica – Livno,  26. svibnja  2013.

 

Prva sveta pričest

U nedjelju 26. svibnja ove godine 132 prvopričesnika  primilo je Prvu svetu pričest

 

Na današnjoj svečanoj pučkoj misi na Gorici zabijelile su se klupe. Mladi članovi Crkve, njih 132, bili su obučeni u bijele haljine te su čekali na svoj trenutak kada će po prvi puta blagovati Kristovo tijelo. Misu je predvodio livanjski župnik fra Vinko Sičaja, a uz njega su koncelebrirali ostali fratri iz livanjske župe te fratri iz goričke samostanske zajednice. Prvopričesnici su također pridonijeli radosnom slavlju mise. Oni su čitali sveta čitanja, pjevali psalme i recitirali stihove koji opisuju njihove mlade živote zanesene Kristom. Za ovaj događaj pripremali su ih njihovi vjeroučitelji kroz vjeronauk, a u subotu 25. svibnja pripremili su se i kroz sakramenat ispovijedi.

 

Fra Vinko je svoj nagovor izrekao kroz dijalog s prvopričesnicima, navodeći ih na misao kako se bez tjelesne i duhovne hrane ne može živjeti. Toga trebaju biti svjesni kroz svoj osobni rast, koji sada zna gdje se nalazi izvor svake okrjepe.  Fra Vinko je uputio i nekoliko riječi roditeljima, da ustraju biti pozitivna slika svojoj djeci  u zdravom životu. 

 

Zatim su prvopričesnici upalili svoje svijeće te obnovili svoju vjeru, a potom je uslijedio sam čin pričešćivanja.

 

Na kraju svete mise Fra Vinko je zahvalio svima koji su pridonijeli uspješnome slavlju današnjeg sakramenta, a osobito sestrama Sari Miloloža i Željki Lukač, koje su najzaslužnije za pripremanje prvopričesnika za današnji dan. Potom su prvopričesnicima uručeni darovi i uspomene, te je uslijedilo zajedničko fotografiranje.