Čuklić, 10. – 13. lipnja 2014.

 

Proslavljen sv. Anto u Čukliću

 

U župi Čuklić kod Livna proslavljen je patron župe, blagdan sv. Ante Padovanskog. Za ovaj događaj duhovno se pripremalo misama trodnevnicama u 18 sati, a na dan proslave misna slavlja bila su u 8 i 11 sati, te večernja misa u 18 sati s blagoslovom djece

 

U župi Čuklić proslavljen je patron župe, blagdan svetog Ante Padovanskog. Priprava za proslavu patrona učinjena je trodnevnicama, večernjim misama u 18 sati, a prije mise bila je i mogućnost za svetu ispovijed. Predvoditelji misnih slavlja bili su: u utorak 10. lipnja fra Josip Jukić (župni vikar u župi Livno), u srijedu 11. lipnja fra Mišo Sirovina (župni vikar u župi Vidoši), u četvrtak 12. lipnja (fra Velimir dr. Valjan, umirovljeni profesor u samostanu u  Gučoj Gori). Kroz ova tri dana priprave propovijedali su o jednostavnosti, blagosti i neobičnostima svetog Ante. Misna je slavlja kroz sve dane animirao župni pjevački zbor iz Čuklića.

 

Na dan proslave patrona mise su bile u 8, 11 i u 18 sati, a predvodio ih je prof. fra Velimir dr. Valjan. On je u svojoj propovijedi u središnjem misnom slavlju u 11 sati ukratko ispričao povijest župe Čuklić, a nakon toga nastavio je tumačiti važnost pojedinog blagdana koji uvijek u životu pruža novu prigodu za osjećaj Božje prisutnosti i stvara nove duhovne vrednote. Vrednote o kojima je posebno govorio ovom prigodom pripadaju svetom Anti, a to su: radikalan način nasljedovanja Isusa Krista, životni cilj za kojim teži svaki čovjek, ljubav i praštanje, zahvalnost, poniznost, molitva, iskreno traženje istinske životne sreće, darivanje i razboritost. Istaknuo je da Krist od čovjeka traži da ima srce djeteta, a glavu poput odraslog čovjeka. Nakon tumačenja zaključio je da svaki čovjek mora prihvatiti vrednote i poput svetog Ante mora iskazivati Božju ljubav prema bližnjemu. Na koncu je mise župnik fra Jure Papić zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u pripravi ovog događaja i čestitao je župljanima proslavu patrona. Navečer u 18 sati na misnom slavlju okupilo se mnoštvo djece koji su došli po blagoslov. Fra Velimir je roditeljima poručio kako bi trebali odgajati djecu, a djeci je poručio da se u životu drže evanđelja i evanđeoskih vrednota. Poseban naglasak stavio je na zajedničku molitvu koja je danas kod mnogih obitelji iščezla ili je potisnuta sa strane. Na koncu mise pjevajući i razmatrajući evanđelje udijeljen je blagoslov.

 

Fra Stjepan Antolović