Fojnica, 17. siječnja 2013.

 

 

Proslava Svetoga Ante Pustinjaka u Fojnici

 

U četvrtak 17. siječnja ove godine u fojničkom samostanu proslavljen je sv. Anto Pustinjak, drugi patron samostana i župe Fojnica, te zaštitnik grada Fojnice. Misu je predvodio meštar novaka Bosne Srebrene fra Marko Ešegović, a njegovi novaci svirali su za vrijeme mise te čitali misna čitanja

 

Uz fra Marka Ešegovića na misnome slavlju su koncelebrirali fojnički gvardijan fra Nikica Vujica, tajnik Provincije fra Davor Dominović te nekoliko fratara iz fojničkog samostana i obližnjih župa. U svojoj propovijedi fra Marko je progovorio o otajstvenom suživotu puka i svetaca koji su svoju svetost utkali u živote mnogih ljudi. Oni su ljudima bili zaštitnici od nepodnošljiva života te jedna vrsta utjehe koja se ostvaruje u supatnji. Tako je i fojnički narod vezan uz ime sv. Ante Pustinjaka. On je bio utjeha za vrijeme nepodnošljive kuge, u kojoj svakodnevica postaje smrt, a ne život. Ta utjeha uza se veže i nadu koja se često puta čini nevjerojatnom, ali od nje se ipak upali plamen života. Ovo slavlje patrona u fojničkom samostanu, koji uporno bdije nad svojim gradom, svjedok je toga neuništivoga plama života. Na koncu mise gvardijan fra Nikica Vujica zahvalio je svima koji su pomogli ostvariti ovo slavlje i čestitao je svima koji, na bilo koji način, slave današnjega sveca.


Pjesmu pod misom vodio je tamburaški orkestar novaka Bosne Srebrene. Oni su prije mise imali priliku razgledati mnoge zbirke starina koje samostan čuva. Poslije mise pridružili su se puku u sviranju i igranju kola na dvorištu ispred samostanske crkve.