Podhum-Livno, 24. lipnja 2013.

 

Proslava sv Ivana Krstitelja u Podhumu

 

U ponedjeljak, 24. lipnja, proslavljen je patron župe Podhum

 

I sama priroda se smilovala na ovaj dan pa je, umjesto neumoljive vrućine koja je vladala posljednjih dana, na samoj proslavi mise prisutne osvježavao prohladan vjetar. Misu u 11:00 predvodio je don Ivica Mršo, ravnatelj Katoličkoga školskog centra “Sv. Josip” iz Sarajeva, a koncelebrirali su fra Jure Papić, fra Tvrtko Vrdoljak, fra Stipe Raštegorac, fra Pero Oršolić, don Gordan Božić te župnik fra Kazimir Dolić.


Don Ivica je u propovijedi naglasio potrebu današnjega svijeta za ljudima poput svetog Ivana, za ljudima koji se usuđuju reći istinu svima, pa čak i kralju, makar ih ta istina koštala života. U svijetu kojim vladaju strahovi, koji su ponekad besmisleni pa i bizarni, očajnički su potrebni takvi hrabri ljudi u svim sferama života, od onih malih, obiteljskih, sve do velikih, proročkih koji pokreću narode. Takav čovjek bio je i sv. Ivan Krstitelj.


Na misi u 18:00, koju je također predvodio don Ivica, obavljen je blagoslov djece. U propovijedi se don Ivica osvrnuo na probleme odgoja djece u suvremenom svijetu, kada su djeca izvrgnuta raznim opasnostima, najčešće nedostatkom brige prezauzetih roditelja. Kroz prispodobu o sinu koji želi kupiti sat vremena druženja s ocem, don Ivica je želio upozoriti roditelje na nedostatnu pažnju usmjerenu djeci. Na koncu mise župnik je pozvao svu djecu pred oltar, a zatim je uslijedio blagoslov djece.