Odžak Ćaić, 14. studenoga 2013.

 

Proslava supatrona župe Odžak Ćaić

 

U Odžak Ćaiću je proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca mučenika, suzaštitnika župe. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je fra Marko Ešegović, meštar novaka Bosne Srebrene, a novaci su bili animatori

 

14. studenoga 2013. godine proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića, suzaštitnika župe u Odžak Čaiću. Koncelebrirano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je fra Marko Ešegović, meštar novaka Bosne Srebrene, dok su novaci Bosne Srebrene svojim sviranjem, pjevanjem i čitanjem misnih čitanja bili glavni animatori. U koncelebraciji su bili dekan livanjskog dekanata i župnik župa Lištani i Odžak-Ćaić, preč. Adolf Višaticki, župni vikar vlč. Anto Vidović i vikar samostana na Gorici fra Tvrtko Vrdoljak.

 

U svojoj propovijedi fra Marko se osvrnuo na samoga sveca, sv. Nikolu kojega je usporedio sa utemeljiteljem Franjevačkog Reda, svetim Franjom Asiškim. Kazao je nekoliko riječi o životu svetog Nikole, koji je svojim životnim primjerom dokazao da je uistinu živio mučenički, borio se za Krista, te je umro mučeničkom smrću. Usporedivši ova dva sveca, fra Marko se osvrnuo i na život današnjice; spomenuo je kako su ljudi preopterećeni i prezasićeni raznim medijskim informacijama, zbunjeni su u vremenu i prostoru te se upravo zbog svih takvih činjenica događaju različiti životni ispadi, nejasnoće, nezadovoljstva. Nedostaje jasna vjera u Krista i prava borba za Kristovim savršenstvom da bi se sve to savladalo.

 

Na koncu sv. misnog slavlja preč. Adolf je zahvalio meštru fra Marku i novacima na predvođenju euharistije i lijepom animiranju.

 

Fra Stjepan Antolović