Livno, 29. listopada 2013.

 

Promocija knjige „Papa Franjo o životu i vjeri“

 

U župi Livno održano je predavanje i promocija knjige o papi Franji u sklopu organizacije Hrvatske kulturne zajednice „Troplet“ povodom priprave za nadolazeći patron Svih Svetih, a ujedno je ovo i duhovna obnova za župljane. Predavanje je bilo u župnom pastoralnom centru, a održao ga je pomoćni banjolučki biskup mons. fra Marko Semren

 

Pripreme za blagdan Svih Svetih i patron župe Livno započele su večernjim misama trodnevnicama, a dio ovog programa bila je promocija knjige „Papa Franjo o životu i vjeri“ koja je postala svjetski bestseler današnjice. Hrvatska kulturna zajednica „Troplet“ iz Mostara organizirala je ovu manifestaciju, a predavač je bio pomoćni banjolučki biskup, mons. fra Marko Semren. Osim biskupa prisutan je bio i gosp. Petar Balta, glavni urednik izdavačke kuće „Verbum“ iz Splita.

 

Na početku programa je Viktor Zubac, predstavnik Hrvatske kulturne zajednice „Troplet“, uputio nekoliko riječi o zajednici. Istaknuo je da su oni neprofitna, nevladina, nestranačka organizacija koji u svoj rad uključuju sve ljude domoljube bez obzira na dob i spol. Ova organizacija nastala je poticajem opće krize duha u svijetu, narušavanjem odgoja i sličnih čimbenika, a cilj im je okupljati ljude i pomagati im u ostvarivanju ljudskih prava. U tom kontekstu, oni su iznad bilo koje političke organizacije. Tri glavna cilja ove organizacije su Dom i domovina, Obitelj i ljudsko dostojanstvo, te Hrvatska mladež. Zadaća im je da rade na duhovno-moralnoj obnovi obitelji, stipendiranju nadarenih studenata, a glavno geslo glasi: „Djelom i Istinom“.

 

Glavno predavanje održao je pomoćni banjolučki biskup mons. fra Marko Semren, a govorio je o sličnostima velikog svetca katoličke Crkve Franje Asiškog i novoizabranog pape Franje. Najprije je iznio nekoliko crtica iz života svetog Franje Asiškog, te o gradu Asizu koji odiše svečevom duhovnošću. Istaknuo je osobine koje ih obojicu povezuju, a to su jednostavnost, istinitost, ljubav, skromnost, svetost, milosrđe i otvorenost prema drugima. Osvrnuo se općenito i na franjevačku povijest koja traje do danas, a odraz je to veličine Sveca iz grada Asiza i njegove karizme koja podsjeća na Isusa Krista. Biskup Semren istaknuo je da Franjina karizma treba živjeti i djelovati kako bi ljudima vratila sigurnost da Bog živi u čovjeku. O papi Franji ispripovjedio je životnu priču, istinu koju je papa sam priznao kad je izabran za rimskog Biskupa, a to je da je on Grešnik. No nije se zadržao na tome, već je nastavio o prvim papinim putovanjima i susretu sa djecom, prvim danima njegovog djelovanja i protivljenja svjetovnome koje navodi Crkvu na zlo, a Crkva su ljudi, kršćani. I na koncu je rekao da papa Franjo želi obnoviti Crkvu i kršćane, odnosno želi ujediniti sve u jednu Crkvu.

 

Nakon biskupa nekoliko riječi o knjizi uputio je gosp. Petar Balta, glavni urednik izdavačke kuće „Verbum“ iz Splita. Kazao je da „Verbum“ radi već dvadeset godina, a budući da su izdavali knjige o papi Ivanu Pavlu II., papi Benediktu XVI., odlučili su nastaviti i s papom Franjom. Knjiga „Papa Franjo o životu i vjeri“ postala je svjetski bestseler. Radilo se dulje od dvije godine na njezinom nastajanju, a sadržaj govori o papinu životu, zvanju, intimnim stvarima, hobijima koje je imao i dr. Dakle, knjiga predstavlja duboki izravni uvid u papin život, a ujedno je i odličan izbor za duhovno štivo jer promovira kršćanske vrijednosti. Na koncu programa prikazan je film „Franjo“.

 

Fra Stjepan Antolović