Gorica-Livno, 2. veljače 2013.


 

Prikazanje Isusovo (Svijećnica)


U subotu 2. veljače ove godine proslavljen je događaj Isusova prikazanja u Hramu. Na isti dan obilježava se i dan posvećenoga života

 

Najprije je proslavljena pučka misa, na kojoj su blagoslovljene svijeće. One su ponajveći simbol svjetla koje kršćani nastoje živjeti svojim krštenjem te tako podsjećati na osobu Isusa Krista koji je sebe prozvao, između ostalog, i Svjetlom. Nakon mise, već tradicionalno, upriličen je susret različitih redovničkih zajednica livanjskog distrikta koji je održan u goričkom samostanu. U 15. 00 sati, nakon kratkog druženja u fratarskoj blagovaonici i pozdrava gvardijana fra Miroslava Ištuka, održano je i predavanje. Predavač je bio fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Govorio je o shvaćanju Božje slike koju nam je Krist ispravio svojim životom. Bog Novoga zavjeta ne može se baš nazvati svemoćni Bog, jer on je trpio sve do križa. On je Bog koji poštuje čovjekovu slobodu i umjesto svemogućega, mi trebamo spoznavati svemilosnog Boga koji nadilazi naše želje i interesiranja te gradi svijet svojom logikom nezaslužene ljubavi.


Nakon predavanja uslijedilo je klanjanje u kapeli u samostanu Krista Kralja Školskih sestara franjevki. Klanjanje je predvodio meštar novaka fra Marko Ešegović. Dan posvećenoga života slavlje je svakoga čovjeka koji svoj život oblikuje govorom i pitanjima o Bogu.