Gorica – Livno, 3. listopada 2013.

 

Preminuće sv. Franje

 

U četvrtak 3. listopada proslavljena je sveta misa i sjećanje na preminuće svetog Franje Asiškog u 18 sati u goričkoj crkvi. Misno slavlje predvodio je fra Anđelko Barun, a u koncelebraciji su sudjelovali i fratri iz okolnih livanjskih župa

 

Na 3. listopada 1226. godine sveti je Franjo preminuo u večernjim satima, a dvije godine nakon smrti proglašen je svetim. Crkva je dopustila da se na poseban način može slaviti obred preminuća (Transitus) u svim franjevačkim crkvama. Obred se sastoji od izvještaja o Franjinim posljednjim trenucima, Franjine oporuke braći, biblijskih tekstova, molitve vjernih i teksta o njegovoj smrti.

 

Tako su i ove godine fratri u livanjskom kraju proslavili ovaj događaj i prisjetili se svog Utemeljitelja. U goričkoj crkvi sveto je misno slavlje započelo u 18 sati, a predvoditelj je bio fra Anđelko Barun. U koncelebraciji su bili i fratri iz okolnih livanjskih župa. Na samom početku fra Anđelko je kazao nekoliko riječi o svetom Franji; ukratko je ispripovijedio njegova dva životna razdoblja: dok je živio u grijesima, te život nakon obraćenja (život po Evanđelju). Gorički zbor animirao je ovo euharistijsko slavlje, a novaci Bosne Srebrene pjevali su korale „Slave sancte pater“ (Zdravo sveti oče)i „O Sanctissima anima“ (O presveta dušo). U svojoj propovijedi fra Anđelko je govorio o svetom Franji kao o osobi o kojoj se u povijesti čovječanstva posebno puno raspravljalo, govorilo i pisalo. Sveti je Franjo čovjek koji je svojim životom i djelima izvršio revoluciju u Crkvi i u društvu koje je vapilo za obnovom srednjovjekovnog razdoblja. Istaknuo je i činjenice kako je on, sveti Franjo bio malen, ponizan, siromašan, jednostavan i neuk čovjek, ali unatoč tim činjenicama i danas je obljubljen u svijetu. Na koncu svoje propovijedi kazao je poruku svetog Franje i pape Franje koja govori o bratstvu i sestrinstvu po Ocu nebeskom, kako treba biti ponizan, jednostavan i ljubiti druge.

 

Fra Stjepan Antolović