Gorica – Livno, 4. listopada 2013.

 

PREMIJER MILANOVIĆ NA GORICI

 

Dana 4. listopada, na sam blagdan sv. Franje, premijer Vlade Republike Hrvatske, Zoran Milanović je između ostalih mjesta koja su predviđena u njegovom programu, posjetio i Livno. Tom prigodom je posjetio “Franjevački muzej i galeriju Gorica Livno” i  franjevački samostan na Gorici

 

Premijer Milanović je pred Franjevački  muzej i galeriju Gorica - Livno  stigao oko 13.30 uz veliku pratnju i visoke mjere sigurnosti. Pred ovom su ga ustanovom dočekali uposlenici na čelu s ravnateljem gosp. Josipom Gelom, kao i gvardijan goričkog samostana fra Miroslav Ištuk.

 

Nakon pozdrava i želje dobrodošlice, ravnatelj Gelo je premijeru predstavio i pokazao muzejsko-galerijske znamenitosti i postavke, istaknuvši kako je Vlada Republike Hrvatske znatno pomogla izgradnju, rad i funkcioniranje muzeja i galerije svojim novčanim doprinosom, o čemu svjedoči i ploča zahvalnica postavljena na zid muzeja.

 

Zatim je premijer Milanović posjetio gorički samostan. Samostan i crkvu su predstavili gvardijan fra Miroslav i vikar fra Tvrtko Vrdoljak. Uz malu zakusku u gvardijanatu, fra Miroslav je tom prilikom poklonio premijeru Milanoviću monografiju goričkog samostana i istakao kako je gosp. Milanović prvi premijer Republike Hrvatske koji je posjetio ovaj samostan.

 

Posjet je završio obilaskom crkve, gdje su fra Miroslav i fra Tvrtko naglasili kako je restauracija freski u crkvi završena ove godine, te da je izvršena obnova fasade na crkvi, također uz novčanu pomoć vlade R. Hrvatske. Zatim se premijer Milanović s pratnjom zaputio dalje u obilazak i drugih mjesta u kojima žive bosanskohercegovački Hrvati.

 

Fra Ivan Matičević