Gorica – Livno, 22. travnja 2014.

 

 

Predstavljanje muzejskog časopisa „Cleuna“

 

 

U utorak 22. travnja u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica (FMGG) u Livnu održana je promocija prvog broja muzejskog časopisa „Cleuna“ s početkom u 20 sati. Ovaj događaj dio je programa i proslave 22. obljetnice obrane Livna. Časopis su predstavili arheolog, gospodin Mate Zekan i predsjednik upravnog vijeća FMGG-a, gospodin Damir Tadić

 

 

U utorak 22. travnja održana je u Franjevačkom muzeju i galeriji na Gorici u Livnu promocija prvog broja muzejskog časopisa „Cleuna“ s početkom u 20 sati. Ovaj projekt dio je proslave 22. obljetnice obrane Livna i ujedno je vrlo važan događaj za ovu ustanovu. Časopis su predstavili ravnatelj FMGG-a gospodin Josip Gelo, arheolog, gospodin Mate Zekan, te predsjednik upravnog vijeća FMGG-a, gospodin Damir Tadić.

 

 

Na početku je ravnatelj muzeja gospodin Josip Gelo uputio riječi dobrodošlice, a na poseban način pozdravio je nazočne: mons. dr. fra Marka Semrena, pomoćnog banjolučkog biskupa, Matu Franjičevića, predsjednika kluba HDZ-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta,  Krunu Vrdoljaka, izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Stipu Pelivana, izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije, Branka Ivkovića, predsjednika Vlade HBŽ-a, Luku Čelana, načelnika općine Livno s njegovim pomoćnicima, Svetozara Pudarića, potpredsjednika Federacije BiH, i fra Miroslava Ištuka, goričkog gvardijana. Također je ukratko prikazao put od ideje do realizacije ovog projekta. Ideja je stara koliko i izgradnja nove muzejske zgrade, a to je bilo godine 2000. Budući da je izgradnja trajala dulji vremenski period i zahtijevala velika ulaganja financijskih sredstava, to je bio glavni razlog zbog čega „Cleuna“ nije prije tiskana. Zamišljeno je da ova publikacija bude znanstveno stručna u kojoj će se obrađivati teme iz društveno-humanističkih i prirodoslovnih znanosti (povijest, povijest umjetnosti, etnologija, arheologija i mineralogija s posebnim naglaskom na kulturu). Prvi broj „Cleune“ posvećen je pokojnom dr. fra Boni Vrdoljaku, ličnosti kojoj pripadaju posebne zasluge  za utemeljenje i postojanje FMGG-a. Tiskan je prije nekoliko dana u 500 primjeraka.

 

 

Arheolog, gospodin Mate Zekan prvi je predstavio časopis istaknuvši na početku da mu je to velika čast i zadovoljstvo. Posebno je naglasio svoje poznanstvo i povjerenje s Livnjacima, a osobito s pokojnim dr. fra Bonom Vrdoljakom, koji je bio začetnik ideje o nastanku muzejskog časopisa. Prvi broj publikacije čini 15 članaka od 14 autora, a ukupno ima 432 stranicu teksta. O svakom je članku ukratko kazao bitne stavke: autora, temu i područje znanosti koje je obrađeno, i na kraju zaključak. Dodao je i to da ocjena ovog prvog časopisa treba biti od čitatelja i da bi ovaj prvi broj trebao biti poticaj za razvoj narednih brojeva. Nakon njega časopis je predstavio i gospodin Damir Tadić, član udredništva i jedan od autora ove publikacije. On je govorio o zamisli pokretanja ovog projekta. Naglasio je da je znanstveno-stručni časopis uvijek više od pukog izdavačkog projekta, te da je uloga časopisa na „znanstvenoj periferiji“ specifična, a njihov značaj, bez obzira što ponekada izostane vrhunska kvaliteta, iznimno velik. Također je rekao da je namjera ovog časopisa da bude koristan, moderan i pristupačan svima ne samo u papirnom izdanju, nego i na internetu (online) i da na takav način postane bolji i kvalitetniji.

 

 

Na koncu je ravnatelj zahvalio predstavljačima, gostima i sponzorima koji su potpomogli ostvarivanje ovog projekta, a bez njih to i ne bi bilo moguće jer je muzej neprofitna ustanova koja je primorana za svaki projekt tražiti potporu kod donatora. Nakon toga nastavljeno je druženje uz malu zakusku. Promociju su animirali glazbenici iz Livna, Lado Džaja i Marijana Šeremet.

 

 

 

Fra Stjepan Antolović