Gorica – Livno, 9. srpnja 2013.

 

 

POSJET SAMOSTANSKOM MUZEJU

 

 

Danas su novaci Bosne Srebrene u prijepodnevnim satima posjetili Franjevački muzej i galeriju Gorica-Livno koji se nalaze u sklopu samoga samostana. Pod vodstvom ravnatelja gospodina Josipa Gele slušali su priče o povijesnim događajima koji su ostali važni za sve kršćane, a tiču se franjevačkog samostana u Livnu i ostalih samostana na području Bosne i Hercegovine.

 

Jedan od djelatnika u knjižnici, i dugogodišnji profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Miro Vrgoč, pripovijedao je o starim knjigama, točnije najstarijim knjigama – inkunabulama, koje su ostale sačuvane stoljećima od naših davnih predaka. Nakon fra Mire i njegove priče nadovezala se jedna nova od ravnatelja muzeja, a ona se tiče poznatog umjetnika – slikara Gabrijela Jurkića. Zaista je interesantan taj lik koji spaja nebo i zemlju na svim svojim slikama, a u prirodi pronalazi svoj nutarnji mir i jednostavnost. Svojim umjetninama prikazao je svoju malenkost tako što je svoj rad izjednačio sa radom običnog zemljoradnika. Gledajući Jurkićeve portrete i pejsaže novaci su se spustili do dijela gdje se nalaze arheološki prikazi i materijali. Tamo su u nekoliko koraka prošli mnogo stoljeća od rimskoga doba pa sve do bivše Austro-Ugarske. Nakon toga posjetili su u novom muzeju izložbu suvremene hrvatske grafike koju je ovoj kulturnoj ustanovi nedavno darovao gosp. Božo Biškupić. Zatim su se ponovno vratili u prošlost, stare nakite i grobove, topla i hladna oružja i stare zidine.

 

Zanimljiva je ova povijest, prava je učiteljica života. Rađamo se malih nogu, s vremenom lagano pravimo prve korake, rastemo i razvijamo se i svojim djelima ostavljamo vidljive tragove svoje malenkosti. Ovaj posjet uistinu nas je obogatio u duhu kulture naših života, a nadamo se da će tako biti svakome tko posjeti i sasluša ove važne i dragocjene priče.

 

                                                                                             Fra Stjepan Antolović