Gorica – Livno, 27. svibnja 2013.

 

Posjet novaka s Humca

 

U ponedjeljak 27. svibnja ove godine novaci hercegovačke franjevačke provincije Marijina Uznesenja posjetili su naš novicijat na Gorici

 

Oko 10.00 sati ujutro pristiga su četvorica novaka sa svojim meštrom fra Slavkom Soldom. S njima, iz opravdanih razloga, nisu mogli doći domeštar fra Drago Vujević i novak fra Emanuel Letica. Goste su dočekali novaci Bosne Srebrene sa svojim meštrom fra Markom Ešegovićem. Nakon srdačnih pozdrava i lagane okrepe u razgovornici novicijata, uslijedio je posjet muzeju i galeriji na Gorici. Prvo su posjetili novu zgradu muzeja i galerije. Ondje ih je gdin. Josip Gelo upoznao s najbitnijim izlošcima te ih je proveo kroz maleni vremeplov livanjskog kraja, koji je još od antike bogat ljudskom kulturom. Novaci su mogli razgledati i privremenu izložbu “Retrospectrum” . Nakon toga upoznali su se s vrijednostima franjevačke samostanske knjižnice, o kojoj je knjižničar fra Miro Vrgoč uvijek spreman govoriti. Zatim su posjetili izložbu sakralnih predmeta, a na koncu i galeriju Gabrijela Jurkića.

 

Nakon kulturnog programa uslijedio je zajednički ručak. Za ručkom je gorički gvardijan fra MIroslav Ištuk pozdravio goste te izrazio radost zbog ovih posjeta koji pridonose njegovanju bratstva. Fra Slavko Soldo uzvratio je zahvalom na ugodnom gostoprimstvu koje stvara osjećaj pripadnosti.

 

Poslije ručka novaci su se okušali u sportskim trenucima te su, unatoč kiši, odigrali nogomet uz neriješen rezultat. Nakon nogometa odmorili su se u zajedništvu  novicijatske razgovornice. Kasnije su se okupili kod terena za boćanje gdje je nastavljeno druženje. U boćanju su Hercegovci pokazali svoje umijeće i strpljivo odnijeli pobjedu. Za to vrijeme pripremljen je roštilj koji je imao službu marende. 

 

Novaci su još razgledali goričku crkvu. Na samome kraju načinili su jednu zajedničku fotografiju za uspomenu te su se polako opraštali jedni s drugima, za ovaj put.