Gorica – Livno, 15. studenog 2013.

 

Posjet novaka iz Hercegovine

 

U petak su 15. studenog novaci Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije posjetili novake Bosne Srebrene na Gorici u Livnu. Ovom prigodom posjetili su i Franjevački muzej i galerija na Gorici

 

U petak 15. studenog novaci Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije s meštrom fra Slavkom Soldom posjetili su novake Franjevačke provincije Bosne Srebrene na Gorici u Livnu. U Livno su stigli ujutro u 10 sati. Najprije su se braća malo okrijepila u novačkoj razgovornici gdje im je dobrodošlicu zaželio meštar fra Marko Ešegović. Zatim su se zajedno uputili u Franjevački muzej i galeriju na Gorici. U novoj zgradi muzeja imali su priliku pogledati izložbu „164 Grafike“ i arheološki postav. U postavu se velikim brojem eksponata arheološke zbirke prezentira kulturno-povijesni kontinuitet na području livanjskoga, ali i susjednih polja, od prapovijesnih razdoblja do XVI. stoljeća. Nakon razgledavanja ovog dijela, u samostanskim su prostorijama pogledali stalni postav slika Gabrijela Jurkića. Voditeljica, gđa Dražena Džeko, ukratko je ispričala Gabrijelovu životnu priču koja se jedan period stvarala u franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu. Nakon toga razgledali su sakralni postav te samostansku knjižnicu o kojoj je govorio član samostanske zajednice fra Miro Vrgoč.

 

Nakon molitve srednjega časa, za vrijeme ručka riječ dobrodošlice braći iz Hercegovine uputio je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk, iskazavši veliku radost zbog posjete i održavanja prijateljstva. Biranim riječima obratio se i meštar fra Slavko zahvalivši gvardijanu i subraći na uvijek lijepom gostoprimstvu.

 

Novaci su popodnevno vrijeme proveli u rekreaciji. Odigrali su nogometnu utakmicu u kojoj su Hercegovci zasluženo pobijedili. Nakon utakmice okupili su se u blagovaonici na marendi kako bi se još jednom okrijepili i oko 17 sati pozdravili i razišli. Bio je ovo lijep posjet, lijepo iskustvo kojim se gradi novo prijateljstvo.

 

Fra Stjepan Antolović