Guber – Livno, 2. kolovoza 2013.

 

Porcijunkula – kolijevka franjevaštva

 

Dana 2. Kolovoza slavljena je sveta misa u Guberu u crkvi koja je još u izgradnji. Doista, velika je to radost za sav puk livanjskog kraja i šire. Ovaj blagdan, prvenstveno kod franjevaca, poznat je po tome što na današnji dan vjernici mogu zadobiti potpuni oprost

grijeha

 

Dana 2. kolovoza u Guberu kod Livna proslavljen je blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule. Premda je ova filijalna crkva livanjske župe još u izgradnji, na euharistijskom slavlju okupilo se mnoštvo vjernika. Predvoditelj misnog slavlja bio je mons. Franjo Komarica, banjolučki biskup koji je na ovom mjestu posvetio temelje u počecima gradnje ovog svetišta. U koncelebraciji su sudjelovali i svećenici iz susjednih župa livanjskog kraja. Na početku je livanjski župnik fra Vinko Sičaja pozdravio prisutne vjernike i zaželio im dobrodošlicu, te je uputio i nekoliko riječi o crkvi u izgradnji.

U svojoj propovijedi biskup Franjo je naglasio da nikada ne trebamo zaboraviti našu vjeru, jer život bez vjere ne bi imao nikakvog smisla. Uputio je nekoliko riječi o ovom mjestu i crkvi koja je jedna od rijetkih da se grade od temelja i niče kao nova bogomolja. Bez obzira na vjernike, nevjernike, pripadnike drugih vjeroispovijesti – jedan je Bog za sve i On sve vidi! – kazao je biskup Komarica. Na kraju svog nagovora puku poručio je da je u životu bitno sve, ali jedno je najbitnije, a to je ljudski duh i vjera. Oni su kao jedno i vode čovjeka kroz život. Slaveći Gospu od Anđela, dobivamo također i poticaj da se sjetimo svoga anđela čuvara, da mu uputimo zahvalnost za sve trenutke kada nas je štitio i čuvao, a nismo ni znali kako se to dogodilo.

 

Fra Stjepan Antolović