Gorica - Livno, 25. - 30. kolovoza 2013.

 

                        Pet dana sa svetim Franjom

 

U nedjelju navečer molitvom povečerja započele su duhovne vježbe u samostanu na Gorici pjevanjem zaziva Duha Svetoga. Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi bio je karmelićanin otac Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. U programu je sudjelovalo šesnaest svećenika i šest novaka

 

Ove godine u franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu održane su duhovne vježbe za svećenike i novake u periodu od 25. do 30. kolovoza. Program je započeo molitvom povečerja i pjevanjem zaziva Duha Svetoga, a predvoditelj je bio otac Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. „Pet dana sa svetim Franjom“ bila je tema duhovnih vježbi.

 

Kroz period od pet dana otac je Jakov predavanja svrstao na određena upoznavanja Franjinih karakteristika. U prvom danu upoznao je sudionike s ključnim crtama identiteta Franjine duhovnosti i Franjinom duhovnom fizionomijom. Također je rekao da su franjevci ogroman (bogat) rudnik vrsne rude s početnim blagom Crkve – samim svetim Franjom. U drugom danu predstavljajući Franju kao osobu otac je Jakov prikazao to u nekoliko odrednica: Franjin duh, karakter, Franjina sklonost i molitva (ove dvije odrednice čine Franjinu karizmu). Također je govorio o Božjoj pedagogiji i mjestima Franjinog otkrivanja sebe i Boga. Zaključak ovoga je da treba spoznati za koje je darove čovjek prikladan, koja poslanja vrši i koje plodove donosi. Sljedeća priča i nastavak bio je o Franjinom nastajanju i borbi sa samim sobom da čuje govor Božji te ujedno i njegovo obraćenje. Dva pitanja koja je otac Jakov postavio na kraju predavanja bila su: “Kako ljubiti i ostati slobodan?“ i „Kako biti ljubljen besplatno?“ U pitanjima se svaki čovjek može preispitati kao i o svom postojanju i poslanju. Nakon ovih upitnika, četvrtog dana je duhovnik govorio o Franjinom propovijedanju i o Kraljevstvu Božjem. I na samom kraju, peti dan, završio je duhovne vježbe govorom o pet izvora na kojima je sveti Franjo pio i iz kojih nudi vodu Crkvi i danas, a to su: Krist kao ostvarenje, Franjino Marijanstvo, Evanđeoskost, Crkvenost i Otajstvo poslanja.

 

Svakoga dana nakon jutarnjeg predavanja slavljena je sv. misa koju je predvodio otac Jakov, a svojim propovijedima osvrtao se na Evanđelje tumačeći pisanu riječ Božju. Svete mise animirali su novaci pjevajući, čitajući i ministrirajući. Zadnjeg dana zapjevali su hvalu Bogu, Tebe Boga hvalimo, nakon čega je gvardijan fra Miroslav Ištuk zahvalio svim sudionicima, a posebno ocu Jakovu koji je pristao da bude voditelj ovogodišnjih samostanskih duhovnih vježbi.

                                                                                                      Fra Stjepan Antolović