Gorica – Livno, 28. lipnja 2013.

 

Otvorenje izložbe 164 grafike

 

U novoj zgradi Muzeja na Gorici otvorena je izložba 164 grafike koje je Božo Biškupić poklonio Franjevačkom muzeju i galeriji na Gorici.

 

U našem vremenu kojim suvereno vladaju pohlepa I želja za profitom nesvakidašnja je vijest da bi netko, naizgled ničim ponutkan, poklonio izuzetno dragocijenu zbirku grafika mjestu s kojim nije povezan ni rodbinskim ni poslovnim vezama. Upravo se takva nesvakidašnja stvar prije par dana dogodila u Livnu kada je Božo Biškupić, bivši hrvatski ministar kulture, odlučio pokloniti 208 grafika 90-ak poznatih hrvatskih i bosanskih umjetnika Franjevačkom muzeju i galeriji na Gorici.


Izložba je otvorena 28. lipnja u 19:30, a prisustvovali su joj brojni uglednici od kojih su dvojica, Vjekoslav Bevanda i hrvatski konzul Velimir Pleša, održali prigodne govore, a potonji je i službeno otvorio izložbu. Ipak, među govornicima se očekivano istakao sam Božo Biškupić koji je tom prigodom objasnio razloge svoje donacije. On je jednom prigodom odlučio posjetiti rodni kraj svoga prijatelja, livanjskog umjetnika Ivice Šiške. Tako je posjetio i samostan na Gorici gdje ga je fra Bono Vrdoljak tako lijepo ugostio da se i sam osjetio dijelom te zajednice. Uz to je vezana i Biškupićeva želja da Livno, uz livanjski sir, postane poznato i kao grad kulture. Iskreno se nadamo da će njegova želja o kulturnom uzdizanju livanjskog kraja i san o muzejima kao hramovima umjetnosti potaknuti i druge na takve hvalevrijedne čine. Izložba u novoj zgradi Muzeja na Gorici ostaje otvorena do 10. 9.