Gorica – Livno, 11. listopada 2013.

 

O ARHEOLOGIJI U BiH

 

U petak 11. listopada grupa studenata sa Mostarskog sveučilišta (odsjek arheologija) posjetili su Franjevački muzej i galeriju na Gorici. Povodom ovog susreta održano je predavanje na temu arheologije u BiH, te savjetovanja i predrasude o arheologiji, a ujedno s tim je održana i promocija knjige „Arheološki vodič Hercegovine“

 

U petak 11. listopada u jutarnjim satima grupa studenata sa Mostarskog sveučilišta odsjeka za arheologiju pristigli su na Goricu u Livno kako bi posjetili Franjevački muzej i galeriju. S njima je bio i gosp. Damir Mašić, ministar za obrazovanje i nauku Federacije Bosne i Hercegovine. Povodom ovog posjeta održano je predavanje na temu arheologije, odnosno savjetovanja i predrasude o kulturi i povijesti koja je ostavila mnogobrojne dokaze za buduće generacije. Premda je kultura u Bosni i Hercegovini veoma zapuštena, malo se ulaže u kulturne, odnosno arheološke pothvate kako bi se saznale povijesne činjenice. Potrebno je više surađivati i udružiti snage kako bi se ostvarili ciljevi. Tako su i na ovom susretu podijeljena mišljenja i iskustva djelatnika muzeja i profesora sa Sveučilišta.

 

Na samom početku ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije, gosp. Josip Gelo pozdravio je ministra Damira Mašića, profesoricu sa Sveučilišta gospođu Snježanu Vasilj, Mariju Marić Baković koja je savjetnica u muzeju, te ostale studente i goste koji su svojom prisutnošću uzveličali  ovaj događaj. Zatim je ministar Mašić održao kratki govor o svojem radu i zalaganju, te o suradnji koju je ostvario s osobama-istraživačima prilikom istraživanja određenih područja na tlu Hercegovine prilikom izdavanja knjige „Arheološki vodič Hercegovine“. Kratki uvod i priču o tome kako je nastala ideja za izdavanje ove knjige ispripovjedila je autorica i profesorica Snježana. Istaknula je činjenicu kako je kroz cijeli život povezana s arheologijom i povijesti bosansko–hercegovačkih područja. Nakon određenih saznanja i prikupljenih informacija odlučila se obratiti Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i tražiti određena novčana sredstva za početak istraživanja kompleksa jezera u parku prirode Hutovo blato. Uspjela je dobiti određena sredstva te je s vremenom ostvarila i ovaj projekt izdavanja knjige u kojoj je opisano i prikazano slikovito više od 2000 arheoloških dokaza od prapovijesnog vremena do kasnog srednjovjekovnog razdoblja. Knjiga je tiskana dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Nakon dirljive priče profesorice Snježane, djelatnica Franjevačkog muzeja, gospođa Marija, koja je savjetnica za arheološku zbirku koju posjeduje ovaj muzej, ukratko je kazala na kojim područjima u livanjskom kraju su istraživali i kopali, te što su otkrili. Najznačajnija iskopina je u Lištanima, a na tom projektu radili su pet godina, od 2001. do 2006. godine. Nakon predavanja studenti su obišli muzej i galeriju i razgledavali vrlo vrijedno blago koje posjeduje ova ustanova, a tiče se arheologije, slikarstva i kiparstva.

 

Kultura na ovim prostorima nije zaboravljena, ali je potrebno više ulagati i zalagati se kako bi povijest postala budućnost za nove generacije.

 

Fra Stjepan Antolović