Rama, 17. veljače 2013.

 

Novaci u ramskom kraju

 

 

U nedjelju 17. veljače novaci su posjetili ramski kraj i župu Rumboke. Ondje su sudjelovali na ranoj i pučkoj misi te su svojim tamburaškim orkestrom predvodili pjevanje

 

 

Novake i njihovog meštra fra Marka Ešegovića dočekao je župnik župe Rumboci fra Jure Perić. Mise je predvodio i propovijedao fra Marko Ešegović, a novaci su sudjelovali svirajući i čitajući misna čitanja. Tema evanđelja ove nedjelje bila je o kušnjama u pustinji s kojima se Krist borio, ali im nije podlegao. To je veliki znak da one ipak nisu nepobjedive i da je se Bog poradi ljudske slobode odrekao svakog utjerivanja straha i moćnog vladanja. Isus je ljudima umnožio kruh tek onda kada su prvo gladnjeli za Božjom riječju. Nije skočio s vrha hrama da bi dokazao svoju veličinu, nego je „skočio“ s križa u tamu ljudske smrti i odbačenosti, da tamo bude ruka koja razbija beznađe samoće. Sve naše odluke, ako ne vode u slobodu odnosa s Bogom, ipak ostaju pusto računanje i pobožno „namirivanje“ dalekoga Boga.

 

Na koncu je fra Marko rekao ponešto o novicijatu i franjevačkom radu te je pozvao mlade da govore o Isusovim Idealima na angažiraniji način, pridružujući se franjevačkome radu. Župnik fra Jure Perić u ime cijele župne zajednice zahvalio je meštru i novacima na dolasku.