Osova – Žepče, 26 – 27. travnja 2014.

 

Novački nastup u Osovi

 

U subotu 26. travnja novaci Bosne Srebrene su zajedno s meštrom fra Markom Ešegovićem posjetili župe Novi Šeher i Osovu. Sutradan, na svetkovinu Malog Uskrsa svirali su na misnim slavljima u župnoj crkvi u Osovi

 

U subotu 26. travnja novaci Bosne Srebrene zajedno s njihovim meštrom fra Markom Ešegovićem posjetili su u žepačkom kraju župe Novi Šeher i Osovu. U Novi Šeher stigli su u popodnevnim satima gdje su ih dočekali župnici fra Josip Tomas (župnik u Novom Šeheru) i fra Antun Perković (župnik u Osovi). Posjetili su tom prigodom grob fra Mate Mrkonjića, nekadašnjeg profesora u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Također su pogledali i crkvu čiji je zaštitnik sv. Ilija. Nakon kratke okrjepe otišli su u Osovu, župu Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je nekoliko kilometara udaljena od Žepča. Po dolasku u Osovu posjetili su obitelj novaka fra Stjepana Antolovića.

 

Sutradan, na svetkovinu Maloga Uskrsa novaci su u župnoj crkvi animirali misna slavlja svirajući na tamburicama, a predvoditelj i propovjednik bio je meštar fra Marko. S njim je koncelebrirao župnik fra Antun Perković. Misna slavlja bila su u 8 i u 11 sati. Pri animiranju misnih slavlja pomogla je i sestra M. Blanka Jeličić, voditeljica osovskog pjevačkog zbora svirajući ulaznu pjesmu posvećenu fra Vjeki Ćuriću povodom njegova rođendana.

 

Na koncu misnih slavlja župnik fra Antun zahvalio je meštru i novacima, ukratko ih je predstavio, a nakon njega je meštar fra Marko govorio o životu u novicijatu i pripravnicima koji se pripremaju za redovnički život. Predstavio je i novi broj časopisa „Svjetlo riječi“. Nakon ručka novaci su se uputili natrag u Livno u franjevački samostan na Gorici.

 

Fra Stjepan Antolović