Gorica – Livno, 7. svibnja 2014.

 

Mjesečna rekolekcija

 

U franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu održana je mjesečna rekolekcija koju je predvodio fra Bono Tomić, župnik u župi Trn kod Banje Luke

 

U franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu održana je mjesečna rekolekcija u srijedu 7. svibnja, a predvoditelj je bio fra Bono Tomić, župnik u župi Trn kod Banje Luke. Početak programa bio je u 9.30 sati molitvom časoslova, a nakon toga uslijedilo je predavanje. Na ovom programu sudjelovalo je dvadeset i pet subraća iz samostana i sa župa.

 

Tema predavanja nosila je naslov Trajna izgradnja svećenika – zahtjev našeg poziva i vremena, što je nakon drugog Vatikanskog sabora najživlja briga u životu crkve – istaknuo je predavač. Trajna je formacija za svakog svećenika profesionalna dužnost s obzirom na sve novonastale životne novotarije u suvremenom svijetu. Nužna je za život, dakle za izgradnju, i za rad (pastoralna djelatnost). Potrebe za trajnom formacijom su višestruke (nutarnji razvoj osobe i produbljivanje teoloških spoznaja koje se temelje na duhovnosti) i stoga svećenik ne smije u svojoj izgradnji zaboraviti duhovnu dimenziju razvoja jer se samo na taj način može u potpunosti izgraditi. Vlastiti temelj za redovnika – svećenika treba biti sakrament Svetog reda i prema tome je dužan brinuti se za osobnu izgradnju. Trajna formacija odnosi se na duhovnu formaciju, jednostavnije rečeno treba se vježbati u svemu i težiti ka višemu. Opći cilj formacije jest osposobljavanje za ispunjenje crkvenih zadaća. Formacija se može definirati kao sredstvo za dostizanje ostvarenja cilja svog poziva.

 

Predavač je govorio i o četiri vida trajne izgradnje, a oni obuhvaćaju: ljudsku izgradnju (ona je nužni temelj, na njoj se grade ostale tri dimenzije), duhovnu izgradnju (bit je vraćanje na izvornu duhovnost), intelektualnu izgradnju (usavršavati se na kulturalnom, etičkom i moralnom području) i pastoralnu izgradnju (povezano s duhovnim i intelektualnim; zahtjeva praćenje svih dostignuća: tehničkih i duhovnih). Na koncu je fra Bono iznio zaključak da se formacija nikad ne dovršuje bez obzira na životnu dob osobe. Važno je prihvatiti promjene koje se događaju u suvremenom svijetu i usklađivati se s time.

 

Nakon predavanja proslavljena je u 11 sati sveta misa u samostanskoj crkvi, a potom je uslijedio zajednički ručak u samostanskoj blagovaonici.

 

Fra Stjepan Antolović