Gorica – Livno, 8. svibnja 2013.


Mjesečna rekolekcija


U srijedu 8. svibnja ove godine održana je mjesečna rekolekcija u goričkom samostanu koja je priređena za fratre ovoga samostanskoga područja


 

U samostanskim prostorijama okupilo je se nešto više od dvadeset fratara, a s njima su bili i novaci Bosne Srebrene. Rekolekcija je započela pozdravom gvardijana fra Miroslava Ištuka i zajedničkom molitvom časoslova u 9.30 h. Nakon molitve, predavač, fra Josip Jozić otpočeo je sa svojim izlaganjem na temu “Zakon ili Bog?”. Bog, koji se u odnosu prema čovjeku pokazao milostiv, jasno pokazuje da je čovjek na prvome mjestu. I svi zakoni jesu poradi čovjeka, a ne obrnuto. To je vidljivo u Isusovom djelovanju. On je “prvo pomogao pa bi zapovjedio 'idi i ne griješi više', a ne obrnuto”. Zakon, ako ne raduje i ne vodi k Bogu, više ne vrijedi jer tada je on samo sam sebi svrha. “Prvo je blizina Božja pa tek onda zapovijed, prvo je čovjek pa tek onda zakon.”


Nakon predavanja bilo je kratko druženje uz kavu. Zatim je uslijedila zajednička sveta misa. U svome nagovoru za vrijeme mise fra Josip je govorio o miru kojega je Isus na svome odlasku ostavio svojim učenicima. Mir dolazi iz nutrine i često ga gubimo ondje gdje drugima namećemo svoje ideje, te tako stvaramo razmirice. Stoga tek zagledani u jedinu zajedničku Istinu možemo puštati nutrini da rađa mir i normalan suživot s drugim čovjekom.


Poslije svete mise uslijedio je ručak u samostanskoj blagovaonici, gdje je gvardijan fra Miroslav ujedno i zahvalio svima na dolasku, a osobitu duhovniku fra Josipu Joziću.