Gorica – Livno, 6. studenog 2013.

 

Mjesečna rekolekcija

 

U srijedu je, 6. studenog održana mjesečna rekolekcija u goričkom samostanu, a predvoditelj je bio fra Bono Tomić, župnik u župi Trn kod Banja Luke

 

U srijedu je održana mjesečna rekolekcija u goričkom samostanu koju je predvodio fra Bono Tomić, župnik u župi Trn kod Banja Luke. Ukupno je sudjelovalo šesnaest svećenika iz livanjskih župa i šestorica novaka Bosne Srebrene. Susret je započeo predavanjem u 9.30 sati, a tema predavanja je bila „Homiliji i homilijsko propovijedanje“. U svojem izlaganju fra Bono je kazao mnoge činjenice koje su vrlo bitne za propovjednike, a posebno je naglasio poznavanje Svetog pisma kojim se propovjedništvo hrani. Riječ Božja jest uporište i snaga Crkve i ona je nezaobilazna sastavnica svih oblika pastoralnih djela. Svećenik mora biti navjestitelj Božje riječi kojemu je glavna zadaća propovijedanje. Taj nastup mora biti jasan i jednostavan, kratak i mora sadržavati samo jednu odrednicu – misao vodilju za tumačenje. Da bi propovijed bila uvjerljiva, propovjednik mora vjerovati u ono što govori inače će postati neuvjerljiv i sebi i drugima. Homilija ide da savjestima vjernika približi Božju riječ. Homilija je dio liturgije koji povezuje službu riječi s euharistijskom službom. Na koncu je važno istaknuti činjenicu da propovijed treba biti zanimljiva i informativna,  nikada ne smije oslonac biti na nekim političkim, ekonomskim ili drugim vanjskim razlozima, nego oslonac mora biti upravo na Evanđelju, riječi Božjoj.

 

Nakon predavanja u 11 sati proslavljena je sveta misa u goričkoj crkvi, a nakon mise uslijedio je ručak čime je završen ovaj susret.

 

Fra Stjepan Antolović