Visoko, 11. svibnja 2013.


Ministrantski susret

 

U subotu 11. svibnja ove godine održan je XVI. po redu ministrantski susret u Visokom

 

Tradicionalno okupljanje ministranata u Visokom govori o njihovom posebnom mjestu u životu Crkve u kojoj se i djeca također mogu posvetiti služenju. Tako se i ove godine okupilo nekoliko stotina ministranata iz župa diljem Bosne. Na ovom susretu bili su i ministranti s Gorice. Vodio je ih je gorički gvardijan fra Miroslav Ištuk. S njima zajedno išli su i novaci Bosne Srebrene sa svojim meštrom fra Markom Ešegovićem. Fra Marko je ujedno predvodio misu u Visokom, uz koncelebraciju 20-ak svećenika. Novaci su svirali misu na tamburicama. Na kraju mise novak fra Nikola Neimarević progovorio je nekoliko riječi o trenucima svoje odluke za svećeništvo. Time je htio potaknuti one koji se spremaju u upis u srednje škole da porazmisle i o redovničkom i svećeničkom životu.


Nakon svete mise upriličen je program za druženje kroz mnoge različite igre i sekcije natjecateljskg duha. Tu su ministranti mogli pokazati u čemu su dobri i, prije svega, zabaviti se u zajedništvu sa svojim vršnjacima. Također su mogli, u sklopu „Dana otvorenih vrata“, obići školske prostorije u visočkom sjemeništu i konviktu te upoznati se s uvjetima i načinom rada u visočkoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.


Gorički ministranti su na povratku u Livno posjetili i samostan u Fojnici. Ondje ih je dočekao tamošnji gvardijan fra Nkica Vujica. On im je kazao nekoliko riječi o povijesti fojničkog samostana i crkve te ih je proveo kroz samostanske muzeje.


Prisutnost djece i mladih u Crkvi jest znak da Crkva itekako pripada i njima. Isus je u svome hodu na ovome svijetu oživio važnost i čistoću djece. Stavljao ih je u svoju zaštitu i ukazivao na njihove osobite vrijednosti koje se ne bi trebale gubiti cijeloga života, njihovo bezazleno govorenje „da“ životu.