Međugorje, 26. -29. rujna 2013.

 

MEĐUPROVINCIJSKI SUSRET NOVAKA

 

Od četvrtka, 26. rujna, do nedjelje 29. rujna održan je međuprovincijski susret novaka OFM JKPM na kojem su sudjelovali novaci iz novicijata: Humac/Ljubuški (BiH), Gorica – Livno (BiH), Trsat/Rijeka (HR), Visovac/Drniš (HR) i Sveta Gora (SLO). Organizator ovogodišnjeg susreta bila je Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije

 

Ovogodišnji susret novaka održan je u Hercegovini, u Međugorju u periodu od 26. do 29. rujna. Domaćin susreta bio je Novicijat Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije s meštrom fra Slavkom Soldom. Ukupno je sudjelovalo dvadeset i sedam novaka te osam odgojitelja, njihovih magistara.Susret je započeo u četvrtak popodnevnim okupljanjem pred župnim uredom u Međugorju te sudjelovanjem na večernjoj misi i molitvenom programu. Bratstvo iz Međugorja pripremilo je večeru i poželjelo dobrodošlicu novacima i odgojiteljima. Nakon večere bilo je predstavljanje novicijata i međusobno upoznavanje.

 

Sutradan su novaci posjetili Široki Brijeg gdje su razgledali samostan i ukratko čuli povijesnu priču o hercegovačkim fratrima i njihovim mukama koje su pretrpjeli. Iz Širokog Brijega uputili su se u Mostar, gdje je smještena uprava Hercegovačke provincije. Tamo su ih dočekali postulanti i fratri na čelu s ocem provincijalom fra Miljenkom Štekom, priredili su im ručak i pokazali samostan i crkvu koja je u ratu bila porušena. Svako mjesto ima svoju povijest, pa tako su i u Mostaru slušali povijesne događaje i poteškoće koje su fratri doživjeli. Zadnje odredište bilo je na Humcu gdje je smješten i novicijat Hercegovačke franjevačke provincije. Tamo su razgledali obje crkve, samostan i muzej, a nakon toga bio je organiziran sportsko–rekreativni program, odnosno nogometni turnir. U 18.00 sati slavljena je sveta misa koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Miljenko Šteko.

Treći je dan susreta bio organiziran penjanjem na Podbrdo moleći svetu krunicu, posjetom Majčinom selu i zajednici Milosrdni otac, te penjanjem na brdo Križevac moleći križni put. Nakon ovih aktivnosti novaci su se pridružili večernjem molitvenom programu i misnom slavlju u Međugorju.

 

U nedjelju, zadnjeg dana novaci su sudjelovali na svetoj misi u 09.30 sati, te su kod Velikog križa – Uskrsnuća napravili zajedničku fotografiju i u podne ručali s bratstvom u Međugorju. Nakon ručka, zahvale i oproštaja uputili su se natrag svojim matičnim novicijatima.

Fra Stjepan Antolović