Ljubunčić – Livno, 18. svibnja 2013.

 

Krizma u Ljubunčiću

 

U subotu 18. svibnja ove godine u Ljubunčiću šezdeset mladih krizmanika primilo je sakramenat svete Potvrde

 

Na svečanoj misi u 11.00 sati bilo je prisutno mnoštvo župljana iz ljubunske župe. Svetu misu predvodio je mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Uz njega su koncelebrirali ljubunski župnik fra Ivan Lovrić, kapelan fra Ivica Matišić i gorički samostanski vikar fra Tvrtko Vrdoljak. Ove godine krizmanika je bilo 60, 26 ženskih i 34 muška. Na samome početku župnik je pozdravio biskupa i zamolio ga da udijeli sakramenat mladim krizmanicima. Biskupa je pozdravila i jedna od krizmanica te mu je, u ime svih krizmanika, zaželjela dobrodošlicu, obećavši da će krizmanici nastojati razvijati i širiti darove Svetoga Duha.

U svojoj propovijedi biskup je posvijestio kumovima i krizmanicima važnost njihova zajedničkog odgoja i odgovornosti, noseći „ruho“ Crkve pred ovim svijetom. Život bez daha, bez duha jest mrtav život i ničemu ne pridonosi. Danas je osobit dan kada se postaje svjestan koliko duh i razum znače za čovjeka, da osmišljava svoj život koristeći drugima, a sebe ostvarujući. Da čovjek ne izgubi smisao pred sobom, treba biti uživljen u tajnu života koju je navijestio Isus Krist. On je donio ljubav kao radikalni životni stav, koji jedino može život iznijeti do savršenstva.


Nakon propovijedi, biskup je udijelio sakrament svete Krizme, mažući posvećeno ulje na čela krizmanika te izgovarajući njihova imena uz zaziv „Primi pečat dara Duga Svetoga!“. Time oni postaju punopravni članovi Crkve te svojim darovima pridonose rastu Crkve i čovječanstva.


Nakon toga uslijedilo je prinošenje darova koji svojom simbolikom obilježavaju čovjekov životni put. Pred kraj svete mise krizmanici su biskupu uručili i svoje darove njemu, u znak zahvale što je bio spreman uvesti ih u ovaj sakramenat. Na koncu svete mise župnik fra Ivan Lovrić zahvalio je svima koji su došli i na bilo koji način pomogli u ostvarenju ovoga slavlja, a posebno je zahvalio svome kapelanu fra Ivici Matišiću koji je pripremao krizmanike. Nakon završnog blagoslova uslijedilo je zajedničko fotografiranje.


Još jednom Crkva pomlađuje svoje živo lice i, idući ukorak s ovim svijetom, uporno želi pronositi svijetla u prostore ljudskoga života. Da život bude svijetlo.