Čuklić - Livno, 2. lipnja 2013.

 

Krizma u Čukliću

 

U nedjelju 2. lipnja ove godine podijeljen je sakrament Potvrde mladim krizmanicima župe Čuklić


 

Ove godine u župi Čuklić sakrament potvrde primilo je 24 mladih krizmanika. Potvrdu je podijelio banjolučki biskup monsinjor dr. Franjo Komarica. U koncelebraciji su bili župnik župe Čuklić fra Jure Papić, kapelan fra Pero Oršolić, gorički samostanski vikar fra Tvrtko Vrdoljak, đakon don Zlatko Matić i trećoredac fra Alojzije Duvnjak. Novaci Bosne Srebrene pomagali su pri služenju oko oltara.


Krizmanici su na uvodu pozdravili biskupa prigodnim riječima. Zatim je župnik predstavio svoje krizmanike i tijek njihove pripreme za ovaj događaj te je pozvao biskupa da ih ohrabri i udijeli im Potvrdu. Biskup je uzvratio zahvalom i spremnošću za obavljanje sakramenta. U svojoj propovijedi osvrnuo je se na poruku današnjega evanđelja koje je govorilo o vjeri poganog satnika. Pozvao je krizmanike i sve župljane da na ovome primjeru preispitaju stanje svoje vjere i životnosti. Životnost u kršćanima očituje se sve slabije, što je znak da zaboravljaju da je život Bog. Biti svjestan da Bog daje i jest život, to je najveća vjera. Također je naglasio važnost molitve, posebno obiteljske, te je potaknuo roditelje da pouče svoju djecu molitvi i ohrabrio ih da se ne boje moliti u zajednicama.


Nakon propovijedi uslijedilo je dijeljenje svete Potvrde. Biskup je krizmanicima uljem označavao znak križa na čelu, zazivajući Duha Svetoga u njihove živote te ih je hrabrio da ne posustanu u traženju smisla. Na njima je da ubuduće budu ohrabrenje cijeloj Crkvi.


Na koncu mise župnik je zahvalio biskupu i svima koji su pomogli u bilo kojem smislu da se ostvari današnje slavlje. Roditeljima, kumovima i krizmanicima je čestitao, a njegovim riječima pridružio je se i biskup u svome završnom govoru. Nakon svečanog blagoslova načinjena je i zajednička fotografija za uspomenu na ovaj osobiti događaj, koji se ostvaruje cijeli život.